Коридори Србије објавили тендер за прву деоницу аутопута Ниш – Мердаре  („Аутопут мира“)

Коридори Србије објавили тендер за прву деоницу аутопута Ниш – Мердаре („Аутопут мира“)

16/03/2021 Off By BERB

Коридори Србије објавили су јавни позив за достављање понуда за радове на изградњи аутопута Е-80 Ниш – Мердаре за прву деоницу, у дужини од 5,5 километара. Рок за достављање понуда је 25. мај 2021. године.

 

Прва фаза аутопута Е80 Ниш – Мердаре, од Ниша до Белољина, у дужини од 37,4 км  биће финансирана из средстава зајма и инвестиционог гранта који су Републици Србији стављени на располагање од стране Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке. Зајам ЕBRD-а износи 85 милиона евра, зајам EIB-а је 100 милиона евра, а грант (бесповратна средства) од стране EIB-a (WBIF) 40,6 милиона евра.

 

За преостале три деонице аутопутa од Ниша до Белољина, интензивиране су активности на припреми пројектно – техничке и тендерске документације, и очекује се убрзано објављивање јавних позива.

 

  • Овим позивом још једном показујемо да смо спремни за радове на пројекту од огромне важности за целу земљу. Градња ауто-пута Ниш-Мердаре иде сасвим по плану и роковима које смо најавили. Улазимо у фазу градње када ће грађани Ниша и околине, као и целог Топличког округа видети да се остварује идеја на коју су чекале генерације. Овог пројекта не би било без огромног ангажовања председника Републике Александра Вучића, који је у њему препознао стратешку шансу за развој овог дела Србије, изјавио је в.д. директора Коридора Србије Александар Антић.