Вучић се састао са Чен Бо

Вучић се састао са Чен Бо

16/03/2021 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, са којом је разговарао о предстојећој посети кинеског министра одбране, наставку процеса вакцинације и новој фабрици која ће у нашој земљи производити вакцину кинеске компаније „Синофарм“, кao и о динамици радова на инфраструктурним пројектима на којима су ангажоване кинеске компаније.

 

Председник Вучић је поновио захвалност пријатељској Кини и председнику Си Ђинпингу на огромној солидарности и помоћи током пандемије КОВИД-19, захваљујући којој су грађани Србије међу првима у свету добили квалитетну заштиту од ове опасне болести. Такође је још једном потврдио изузетно поверење грађана наше земље у кинеску вакцину, а тиме и у кинеску државу и њене стручњаке.

 

У том контексту, саговорници су током разговора посебну пажњу посветили пројекту изградње нове фабрике која би у Србији производила вакцине кинеске компаније „Синофарм“, чиме би наша земља дугорочно и стратешки обезбедила редовно снабдевање вакцинама и заштиту здравља становништва Србије, као и земаља региона.

 

Председник Вучић и амбасадорка Чен су се сагласили да ће ова фабрика бити изграђена у складу са највишим светским стандардима у области технологије за производњу вакцина, чиме ће се Србија сврстати у ред оних земаља које и на овом плану могу да буду конкурентне на изузетно захтевном светском тржишту.

 

Председник Вучић и амбасадорка НР Кине су разговарали и о напретку радова на инфраструктурним пројектима у Србији на којима раде кинеске компаније. Констатовано је да пројекти прате предвиђену динамику, а да ће до краја године биће завршена два кључна инфраструктурна пројекта – ауто-пут Прељина-Пожега и брза пруга Београд-Нови Сад за брзине до 200 км на сат.

 

Саговорници су разговарали и о предстојећој посети министра одбране Народне Републике Кине, која ће бити посвећена разговорима о даљем унапређењу билатералних односа у овој области.

 

 

Фото: predsednik.rs