Грађани oд данас више не морају да доносе доказе о уплати такси и накнада за услуге МУП-а

Грађани oд данас више не морају да доносе доказе о уплати такси и накнада за услуге МУП-а

16/03/2021 Off By BERB

Грађанима је од данас омoгућено да на нов и ефикасан начин изврше плаћање такси и накнада за услуге које пружају органи јавне управе. Министар унутрашњих послова Александар Вулин и директор Канцеларије за информационе технологије и елекронску управу Михаило Јовановић представили су нови систем Плати.

 

Наиме, на Порталу еУправа развијен је посебан систем  www.plati.euprava.gov.rs  који омогућава креирање јединственог платног налога за било коју услугу који садржи јединствени позив на број одобрења. На овај начин у потпуности се елиминише потреба доношења оверене уплатнице у папиру као доказа да је плаћена одговарајућа такса или накнада. Након креирања платног налога, грађани на Порталу еУправа могу извршити плаћање Дина, Виза, Мастер и Маестро платном картицом свих банака које послују на тржишту Србије, али исто тако креирану уплатницу могу да сачувају и исту да плате путем свог налога електронског банкарства или на шалтеру било које банке или поште.

Тренутно на овом систему доступно је 300 услуга Министарства унутрашњих послова као што је плаћање такси и накнада приликом вађења нових личних карата и пасоша, регистрације возила, издавања саобраћајне дозволе итд, а ускоро и остали органи државне управе ће почети да користе овај систем. Грађани више не морају да попуњавају неколико уплатница, довољно је да путем система plati.euprava.gov.rs креирају јединствену уплатницу.

„Само од јануара ове године на Порталу еУправа преко 24.000 грађана је заказало термин за личну карту и пасош и сви они су морали да оду до банке или поште како би извршили плаћање такси и накнада. Од сада грађани то више неће морати да раде, довољно је да преко Портала еУправа закажу термин и преко система Плати креирају уплатницу и плате, а та уплата биће евидентирана и доступна шалтерском службенику приликом одласка у заказан термин. Односно, нема потребе да грађани више доносе оверене изводе или друге доказе о уплати како би доказали да је нека такса и накнада плаћена”, изјавио је Јовановић.

Плаћање такси и накнада представља саставни део већине поступака. Зато је важна компонента дигитализације јавне управе и повећања њене ефикасности процес плаћања који треба да подрже квалитетне и потпуне електронске услуге. Услуга „Плати“ свим учесницима у процесу плаћања (странка, орган јавне управе, Управа за трезор, банка) обезбеђује све неопходне податке за креирање параметара уплате, провере статуса плаћања и извршења услуге.