Rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja u Kosjeriću

Rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja u Kosjeriću

15/03/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Kosjeriću potpisivanju Ugovora o konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas i Ugovora o pošumljavanju, koji će doprineti tome da se zagađenost vazduha u toj opštini smanji za 70 odsto.

Brnabić je nakon potpisivanja ovih ugovora, čija vrednost iznosi 50 miliona dinara, ponovila da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Ona je, ukazavši na to da je Kosjerić jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, najavila da će država, pored gasifikacije i pošumljavanja, subvencionisati i prelazak individualnih ložišta sa uglja i drva na pelet.

Premijerka je navela da je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom bilo reči i o međuopštinskoj saradnji sa Gradom Užicem na prečišćavanju otpadnih voda, napomenuvši da je reč o još jednom velikom problemu koji se mora rešiti u narednom periodu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je potpisala ugovore sa predsednikom Opštine Žarkom Đokićem, istakla je da je ovo početak rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja u ovom gradu.

Vujović je precizirala da je predviđeno pošumljavanje sa 500 novih sadnica u Kosjeriću i da će, kada se Gradska toplana prebaci na gas, na nju biti priključene i kotlarnice škola, sportskih dvorana i doma zdravlja.

Prema njenim rečima, to će za 70 odsto smanjiti zagađenost vazduha, pri čemu će biti deset puta manje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida u vazduhu.

Đokić je izrazio zahvalnost Vladi i Ministarstvu zaštite životne sredine na pomoći, istakavši da je uveren da će stanovnici Kosjerića naredne zime udisati čistiji vazduh.

Tokom posete Kosjeriću, Brnabić je zajedno sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković obišla i preduzeće ITN, koje je kupilo „Budimku“ iz Požege.

Razgovarali smo o tome šta dodatno možemo da uradimo da bismo pomogli u proširenju kapaciteta i opreme kako bi se ojačala konkurentnost ove firme koja je oživela „Budimku“ i zaposlila 90 radnika, prenela je predsednica Vlade.

Ona je naglasila da je Vlada opredeljena za podršku lokalnoj privredi, a da se u Kosjeriću, gde je nezaposlenost nešto iznad pet odsto, mora ići u novi nivo razvoja i zadržavanje mladih ljudi tamo gde su rođeni.

 

 

Izvor: Vlada Srbije