У Србији постоје одлични правни механизми за заштиту од мобинга

У Србији постоје одлични правни механизми за заштиту од мобинга

15/03/2021 Off By BERB

Србија има одличне правне механизме за заштиту запослених од злостављања на раду, поручили су данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и заменик директора Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Ивица Лазовић на представљању резултата петогодишњег пројекта СОС мобинг телефонске линије.

 

„Нико не треба и не сме да трпи било какав облик злостављања, укључујући и злостављање у радној средини, а Републичка агенција за мирно решавање радних спорова је ту да помогне свима да се реше проблеми у вези са било којим обликом злостављања“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да постоје два кључна прописа за заштиту од злостављања на раду – Закон о спречавању злостављања на раду, према коме сви који мисле да су злостављани могу да покрену поступак пред послодавцем, без посредовања трећег лица, а ако то не уроди плодом онда могу да потраже судску заштиту, као и Закон о мирном решавању радних спорова, који омогућава посредовање треће стране – Агенције.

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је поступак пред Агенцијом бесплатан и да је циљ тог процеса да се на миран и споразуман начин дође до решења.

„Апелујемо на све грађане да, ако сматрају да су изложени одређеној врсти злостављања у радној средини, преко институционалног механизма за који се показало да је најефикаснији и најбољи, потраже правну помоћ“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је подсетила да је у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Републичке агенције за мирно решавање радних спорова пре пет година покренут пројекат СОС мобинг телефонска линија, путем које сви грађани могу да добију адекватан правни савет и усмерење како да покушају да мирним путем дођу до одговарајућег решења.

За пет година постојања телефонске линије 080-300-601 остварено је 5.077 позива.

„То је релативно велики број грађана којима је пружена правна помоћ“, рекао је заменик директора Агенције Ивица Лазовић и додао да је од укупног броја позива у 643 случаја затражена правна помоћ, од којих је Агенција поступала у око 550 поступака.

Од 550 поступака у више од пола утврђено је да се није радило о злостављању, већ о некој другој повреди права из радног односа, у 13 одсто случајева се окончао поступак споразумно, без утврђивања одговорности, а у око 30 одсто случајева утврђено је постојање злостављања, навео је Лазовић.