Михајловићева са француским привредницима о инвестицијама у енергетици

Михајловићева са француским привредницима о инвестицијама у енергетици

12/03/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак са делегацијом француских привредника – МЕДЕФ, којем је присуствовао и амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони.

 

Михајловићева је том приликом изјавила да су пријатељство и добри политички и све бољи економски односи карактеристика односа наша два председника, Александра Вучића и Емануела Макрона и две државе.

“Грандиозна посета најбољих француских  компанија Србији пуно нам значи. Реч је о компанијама које су познате и добро раде у целом свету, али и на нашем тржишту, нарочито у области транспорта. Данас желимо да представимо потпуно нову енергетску стратегију, свесни да нам је у енергетици потребан инвестициони бум и да су француске компаније добродошле на нашем тржишту. Разговараћемо и представићемо планове и пројекте, да видимо како заједнички да радимо и у зеленој енергији, енергетској ефикасности, обновљивим изворима енергије, али и на повезивању са регионом. Верујем да ће овај састанак изродити још јачу економску сарадњу, нама су потребни и знање и искуство најбољих светских компанија да бисмо и ми били енергетски стабилни”, изјавила је она.

 

Амбасадор Жан-Луј Фалкони рекао је да је ту да олакша дијалог српске владе и француске делегације.

“Ову посету француских привредника стављамо у контекст добре економске сарадње наше две земље. Позитиван тренд у нашим односима унапређен је посетом председника Макрона Србији. Од тада наши односи су све бољи, имамо одржив однос који смо материјализовали кроз пројекте. Све то потврђује да је Србија наш важан партнер и да Француска остаје поуздан партнер вашој земљи”, рекао је Фалкони.

 

У име МЕДЕФ-а обратио се Лорен Жерман, извршни директор компаније „Ежис“, захвалио је потпредседници Владе на састанку и искористио прилику да честита Србији на сјајним резултатима у погледу вакцинације, у којој наша држава предњачи у Европи.

“Желим и да честитам Србији на резултатима у опоравку српске економије. Француске компаније виде огроман потенцијал у српском тржишту и зато су данас са нама бројне француске компаније у делегацији коју предводим. Данас ћемо разговарати о енергетском сектору, знамо да је енергетска безбедност један од националних циљева. Верујем да француске компаније могу помоћи Србији да нађе добра решења за енергетску безбедност и енергетску ефикасност”, рекао је он.