Вулин: Београд је сигуран град

Вулин: Београд је сигуран град

12/03/2021 Off By BERB

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је статистички гледано Београд веома сигуран град, али да живот није статистика и да је посао полиције да се грађани осећају сигурно и безбедно.

 

Министар Вулин је на седници Скупштине града Београда током расправе о стању безбедности у главном граду, истакао да ће организованих криминалних група и криминалаца попут Вељка Беливука и Марка Миљковића увек бити, али да је на полицији да скрати време њиховог трајања и да сва кривична дела која учине расветли у најкраћем могућем времену.

 

„Тиме им шаљемо јасну поруку да се не исплати бавити се криминалом ни у Београду ни у Србији“, рекао је министар Вулин и додао да је у разбијању организоване криминалне групе коју је предводио Беливук, велику и снажну улогу имала Полицијска управа за град Београд.

 

Према његовим речима, у сваком граду где год постоји филијала која је диловала дрогу за криминални клан Беливука, доћи ће под удар и пажњу полиције, као и сви они који покушају да буду њихови наследници.

 

„Успех наше полиције, Безбедносно-информативне агенције, Тужилаштва за организовани криминал мериће се по томе колико ће свака следећа организована криминална група која падне бити слабија од ове. Да им се не дозволи да ојачају, већ да свака следећа буде слабија“, истакао је министар Вулин.

 

Министар је указао да се 27 одсто свих кривичних дела у Србији почини у Београду и да је на београдској полицији велика одговорност и оптерећење.

 

Подсетивши да се у Београду прошле године десило пет мафијашких убистава и да је свих пет расветљено, министар је навео да мафијашка убиства, какво је било у Тржном центру „Ушће“, које је расветљено, ствара код грађана језив осећај.

 

„Осећај небезбедности или несигурности је оно са чим се боримо, то је посао полиције, али нам је у томе потребна и ваша помоћ, без потребе да се овакве ствари политизују и релативизују“, истакао је министар Вулин и нагласио да нема ситног и крупног криминала и да је за сваку полицијску управу важно како се осећа обичан човек и која дела њега највише угрожавају.

 

„Када склоните са улице једног дилера са 15 грама марихуане, он је шест месеци склоњен са улице и не може да трује децу. Када џепароша из аутобуса ухапсите, сви који користе градски превоз осећају се боље“, рекао је министар Вулин истакавши да управо такви људи упропаштавају свакодневни живот грађана.

 

Министар је указао да тренутно у Београду има 57 полицајаца позорника, што је недовољно и најавио да ће током овог месеца бити расписан конкурс за још 170 полицајаца и да ће, када све процедуре буду завршене у потпуности, читава територија Београда бити покривена позорницима.

 

„Свако ће имати свог полицајца који зна свако дете, сваког човека. Онај што вам се јави ујутру, обиђе школу, сврати до месне заједнице“, истакао је министар Вулин.

 

Начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић истакао је да је стање безбедности на територији града повољно и нагласио да је у 2020. години извршено 19.250 кривичних дела, што је за 16,4 одсто мање у односу на годину раније.

 

„У јануару и фебруару ове године извршено је укупно 2.978 кривичних дела, што је за 16,8 одсто мање у односу на исти период 2020“, рекао је Милић.

 

Према његовим речима, 2020. године извршено је 18.474 кривична дела из области општег криминалитета, што је за 3.593 дела мање, односно смањење од 16,3 одсто.

 

„Позитивни показатељи огледају се у смањењу кривичних дела против живота и тела за 16,3 посто, против полне слободе за 3,5 одсто и против имовине за 24 одсто. Повећан је број расветљавања за 57,4 одсто“, објаснио је Милић.

 

Он је нагласио да је откривено шест криминалних група које су се бавиле трговином наркотицима, убиствима, отмицама и истакао да је заплењено више оружја него у претходне три године.

 

Милић је додао да је током 2020. године извршено 16 тешких убистава, од којих су 15 расветљена.

 

„За девет дана расветлили смо пет тешких убистава. Све је могуће ако постоји добра воља, добра организација. У прва два месеца 2021. догодила су се два тешка убиства која су расветљена, као и четири убиства у покушају која су извршили непознати извршиоци. Нерасветљен је и покушај убиства једног адвоката који је рањен и који се јуче сетио неких ствари које до сада није хтео да нам каже. Надам се да ћемо и то расветлити. Имамо и убиство сина покојног Ускоковића Сколета и уверавам вас да ћемо и њега расветлити“, нагласио је начелник.

 

Према његовим речима, у 2020. постигнути су одлични резултати у сузбијању наркоманије, а у 4.626 заплена одузето је 1.620.960 килограма различитих врста дроге.

 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је безбедност и заштита личне и имовинске сигурности грађана заједнички посао свих нас.

 

Весић је навео да ће Град Београд помоћи Полицијској управи за град Београд и да ће бити купљен патролни чамац за потребе речне полиције, чиме ће се осигурати већа сигурност на рекама.

 

Весић је навео, да ће Град Београд финансирати и пројектну документацију и касније изградњу нове ватрогасне станице у Новом Београду, што ће омогућити ватрогасцима да брже интервенишу, као и да ће бити направљен нови ситуациони центар у Блоку 42 у Новом Београду у којем ће бити представници саобраћајне полиције, комуналне милиције и јавни превозници.

 

Према његовим речима, ради се и на измени прописа који ће омогућити да Град Београд додатно финансијски стимулише полицијске службенике у Београду, имајући посебно у виду тежину посла и опасности којима су изложени.