Saradnja sa Energetskom zajednicom u procesu reformi

Saradnja sa Energetskom zajednicom u procesu reformi

10/03/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem o reformama u energetskom sektoru, novim zakonima u toj oblasti i o daljim koracima u procesu energetske tranzicije.

Mihajlović je podsetila na to da Srbija ove godine predsedava Ministarskom savetu Energetske zajednice i da je mnogo tema na kojima naša zemlja treba da radi zajedno sa tom zajednicom, uključujući energetsku tranziciju, dekarbonizaciju i klimatske promene.

Ona je naglasila da se moraju nastaviti započete aktivnosti u vezi sa reorganizacijom EPS-a i „Srbijagasa“, u skladu sa odlukama Vlade Srbije, a čime će se ispuniti i naša ugovorna obaveza prema Energetskoj zajednici.

Na sastanku su, između ostalog, razmatrane aktivnosti na razdvajanju delatnosti u energetskim preduzećima, sertifikaciji i licenciranju energetskih kompanija u skladu sa propisima EU, izradi integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, kao i sporovima koji se vode pred Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kopač je upoznao potpredsednicu Vlade sa pitanjima u vezi sa srpskim energetskim sektorom koja su trenutno aktuelna za Energetsku zajednicu, kao i sa inicijativom te zajednice u vezi sa praćenjem emisije ugljen-dioksida, u koje bi mogla da se uključi i Srbija.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

 

Izvor: Vlada Srbije