Топлана на биомасу у Мионици доприноси смањењу аерозагађења

Топлана на биомасу у Мионици доприноси смањењу аерозагађења

09/03/2021 Off By BERB

Мионица је прва локална самоуправа у Србији чија је топлана прешла на биомасу као енергент, а тај важан корак допринео је да грађани имају чистији ваздух, а самим тим и бољи квалитет живота, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након обиласка овог објекта, истичући да још има посла како би се достигао бољи еколошки стандард у Мионици.

 

Министарка Вујовић је позвала компаније и грађане да се прикључе на ову котларницу, јер је прелазак са грејања на угаљ и мазут, на обновљив извор, утицао на смањење ПМ честица у ваздуху и до 10 пута.

 

– Ова топлана је направљена по најмодернијим стандардима, а чули смо на терену да су грађани задовољни што је на овај начин у општини смањено аерозагађење. На топлану је прикључено 18 јавних објеката, а и остали који се греју на мазут или угаљ сада могу да пређу на еколошки прихватљив начин грејања, чиме уједно подижу и квалитет живота грађана. Позивам и индивидуална домаћинства да се прикључе на нову котларницу – рекла је министарка Вујовић.

 

Према њеним речима, ресорно министарство је расписало јавне конкурсе како би и друге локалне самоуправе имале  могућност да се пријаве, замене своје котлове и тако смање аерозагађење.

 

– То је оно на чему сви инсистирамо у тиму Владе Србије. Ресорно министарство ће подржати такве пројекте, а њихова реализација је могућа и кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима Владе Србије. Захваљујем се владиној Канцеларији која је подржала и финансирала пројекте којима је циљ смањење загађења. Морам да нагласим да имамо више локалних самоуправа у Србији где су котларнице на еколошки прихватљиве енергенте већ у функцији, негде је замена у току, а ми ћемо их све обићи – поручила је Вујовић.

 

На састанку са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем, којем је присуствовао и саветник директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Ђорђе Вуковић, министарка Вујовић је разговарала и о другим пројектима који су у плану, а чија је реализација важна за подизање стандарда животне средине.

 

– Министарство на чијем сам челу интензивно ради на пројектовању регионалног система за управљање чврстим отпадом „Колубара – Каленић“, а Мионица ће бити једна од 11 општина обухваћених тим пројектом. Општина се пријавила и на јавни позив Министарства за уклањање дивљих депонија које су пописали, а видећемо који је начин за њихово уклањање – рекла је Вујовић.

 

Она је додала да ће се радити и два пречистача за отпадне воде са кинеским партнерима у Мионици и Бањи Врујци. Пројекти су већ  припремљени и биће реализовани кроз Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

– Министарство заштите животне средине ће подржати све активности које ће унапредити стандард у овој области и квалитет живота. Покрећу се велики пројекти, за које је у току израда документације. Све ће бити рађено по европским стандардима, а кључно је да ћемо имати позитивних помака и здравију животну средину – поручила је Вујовић.