Ulaganja u poljoprivredu ubrzavaju rast BDP-a

Ulaganja u poljoprivredu ubrzavaju rast BDP-a

05/03/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je danas, prilikom otvaranja konferencije „Agro Belgrade 2021“ na Beogradskom sajmu, da je u 2020. godini u agrobiznisu ostvaren suficit od 1,8 milijardi dolara, što je veoma važno za BDP.

Nedimović je ukazao na to da je Srbija u prošloj godini napravila rekord u pogledu spoljnotrgovinske razmene, pri čemu smo imali 4,13 milijardi dolara izvoza.

On je podsetio na to da je samo pre pet godina vrednost izvoza iznosila 2,5 milijardi dolara, tako da je došlo do rasta od 60-70 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda i srpske prehrambene industrije.

Nedimović je istakao da se resornom ministarstvu niko nije zvanično obratio sa pritužbama u vezi sa time što nema subvencija za kupovinu dizel goriva pred prolećnu setvu.

On je objasnio da je država 2019. godine dala jednokratnu subvenciju od 1.200 dinara po hektaru kada je dizel gorivo bilo 169 dinara, a sada je litar dizela 16-17 dinara jeftiniji.

Takođe, kako je napomenuo, prošle godine je subvencija za gorivo isplaćena uoči epidemije koronavirusa, a kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela i do 30-40 dinara.

Nedimović je poručio da će Ministarstvo ispuniti obavezu o isplati subvencije od 4.000 dinara po hektaru u narednih petnaestak dana, što je ukupno približno 70 miliona evra.

Taj novac će biti direktno uplaćen na račune poljoprivrednih gazdinstava, pri čemu ne moraju da se prijavljuju već se sve automatski rešava u skladu sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava, naglasio je potpredsednik Vlade.

Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda Milinko Veličković ukazao je na to da prestonica iz godine u godinu povećava iznos sredstava namenjen podsticajima u poljoprivredi.

Subvencije su 2013. iznosile 20 miliona dinara, a ove godine i pored pandemije ukupno ćemo uložiti 200 miliona, naveo je on i precizirao da će biti podeljeno 100 traktora u Beogradu, koji ima 250.000 hektara obradivog zemljišta.

Veličković je najavio da će u narednih 10 dana biti raspisana četiri konkursa za podsticaje, i to za nabavku mašina i traktora, stočarstvo, odnosno nabavku junica i umatičenih stada ovaca i koza, podsticaj za voćarstvo, povrtarstvo i pčelarstvo.

Prisutnima se video-linkom obratila i direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a Šenli Pinčoti, koja je naglasila da se značaj poljoprivrede u Srbiji ogleda u činjenici da je ona prošle godine činila 15 odsto BDP-a i da je u poljoprivredi angažovano 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Ona je ocenila da ipak ima mesta za poboljšanje, navodeći da subjekti u ovom sektoru mogu da unaprede kvalitet svojih proizvoda, poboljšaju izvoz i osvoje nova tržišta.

Prema njenim rečima, lideri na tom putu su proizvođači voća i povrća, s obzirom na to da potražnja za svežom i zdravom hranom raste globalno.

Pinčoti je dodala da zapadna tržišta nude mogućnosti za agrobiznise uz usvajanje novih standarda, inovativnost i stvaranja novih partnerstava, u čemu USAID pomaže.

U stručnom delu konferencije razgovarano je o perspektivama izvoznih tržišta voća i povrća, potencijalu jabučastog i koštičavog voća i sadnog matarijala, modelima finansiranja agrobiznisa u Srbiji u 2021. i naprednim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug