Поповић: Министарство даје пуну подршку унапређењу законских норми које ће спречити дискриминацију у друштву

Поповић: Министарство даје пуну подршку унапређењу законских норми које ће спречити дискриминацију у друштву

05/03/2021 Off By BERB

Министарка правде Маја Поповић учествoвала је данас у тематском друштвеном дијалогу о предлозима за измене и допуне Закона о забрани дискриминације одржаном у Палати Србија и нагласила да Министарство правде даје пуну подршку унапређењу законских норми које ће у нашем друштву спречити дискриминацију.

 

Министарство правде, како је рекла Поповић, подржава све активности Министарства за људска и мањинска прва и друштвени дијалог, a које је организатор скупа, у процесу израде Полазних основа за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, те полазних основа за израду Нацрта закона о родној равноправности.

Сматрам да ће овим сетом бити унапређен положај свих категорија људи без обзира на њихова лична својства, рекла је министарка Поповић и додала да сви морамо бити свесни да је доношење закона само први корак у остварењу права.

Министарка је на скупу на коме су говориле и министарке Гордана Чомић, Дарија Кисић Тепавчевић, шеф мисије Савета Европе у Србији Тобијас Флесенкемпер, подсетила да је Закон о изменама и допунама кривичног законика ступио на снагу 1. јуна 2017. године, а да је тада уведено кривично дело полно узнемиравање.

Према њеним речима, од ступања на снагу до 31. јануара 2021. године, пријављено је 737 лица за то кривично дело. У току је спровођење 589 истрага, а подигнуто је 136 оптужних аката, док су судови у Србији донели 95 осуђујућих пресуда.

“Препознавање жена у категорији запослених које могу да се нађу у неравноправном положају у односу на друге запослене веома је важно поготову ако се зна да су жене често и двоструко дискриминисане, јер су управо оне доминантне жртве насиља у породици и у партнерским односима и често остају у насилном окружењу управо из економских разлога”, казала је Поповић.