Момировић возом до Косјерића: Време пропадања српских железница је завршено

Момировић возом до Косјерића: Време пропадања српских железница је завршено

05/03/2021 Off By BERB

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић извршио је данас контролу рада предузећа „Србија Воз“ и задовољства путника на релацији Београд – Ваљево – Kосјерић.

 

Према речима министра Момировића, путовање возом мора да се врати у свест људи и мора додатно да се ради на промоцији услуга, функционалности и безбедности путовања овом врстом транспорта.

„У претходном периоду компанија „Србија Воз“ а.д. је модернизовала свој возни парк савременим Штадлер гарнитурама. Све је прилагођено комфору путника, чисто, пространо и модерно. Kлиме раде, тоалети су чисти, а ту је и бесплатна интернет конекција. Мој задатак је да промовишем српске железнице, локалне линије, као и будуће линије брзе пруге. Време је да се вратимо путовању возом, јер је оно најбезбедније и најјефтиније. Ево, трочасовно путовање од Београда до Kосјерића је одмор за душу, возимо се кроз нашу прелепу Србију, у чистим вагонима, можемо на миру да читамо књигу, учимо или одмарамо. И то по цени од 1000 до 1500 РСД  за повратну карту. Знате ли колико горива и живаца морате да потрошите да би дошли до Kосјерића колима?“, навео је министар Момировић.

Он је нагласио да је у току највећи инвестициони талас у обнову српских железница и да је заустављено њихово пропадање.

„Људи су заборавили како су се некад возили возом и како је то најбољи и најбезбеднији начин путовања. Више од 40 година ништа није улагано у инфраструктуру Железнице и било је неопходно да председник Александар Вучић покрене највећи инвестициони талас у историји српске железнице.  Ово сад је буквално нулта тачка по којој ћемо да меримо време у српским железницама. Градимо брзу железницу до Новог Сада и даље ка Будимпешти, али нисмо заборавили ни железничке линије по Србији. Планирамо набавку возова, који су способни да иду великим брзинама изнад 150 километара, али нисмо заборавили ни возове за мање брзине, који ће да саобраћају по Србији“, рекао је министар ГСИ Момировић.