Potvrđen zajam za modernizaciju ustanova kulture

Potvrđen zajam za modernizaciju ustanova kulture

04/03/2021 Off By BERB

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju okvirnog Sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope za projektni zajam – “Infrastuktura u kulturi”, u iznosu od 20 miliona evra.

Pomenuti projekat odnosi se na modernizaciju infrastrukture u kulturi, pri čemu će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Projekat podrazumeva radove na obnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Jugoslavije u Beogradu, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i višefunkcionalnog kulturnog centra u Pirotu.

Takođe, predviđena je i izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice u Beogradu i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji.

Biće obnovljena i zgrada Narodnog pozorišta u Nišu, gde će biti izgrađena i „Mala scena“.

Ukupni troškovi projekta iznose 30 miliona evra, a od toga će 10 miliona evra država finansirati iz republičkog budžeta, drugih zajmova i donacija.

Poslanici su izabrali i sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, i to za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu i prekršajne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

 

 

Izvor: Vlada Srbije