Cilj Srbije da postane nezaobilazna ruta u energetici

Cilj Srbije da postane nezaobilazna ruta u energetici

04/03/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da rudarstvo i energetika mogu da doprinesu rastu BDP-a i privrednom razvoju zemlje i više nego saobraćaj i građevinarstvo.

Mihajlović je u jutarnjem programu Televizije “Prva” navela da su pripremljeni novi zakoni i da se stvara povoljno okruženje za nove investicije, u vrednosti većoj od četiri milijarde evra.

Srbija bi trebalo da bude nezaobilazna ruta u energetici, ukazala je ona i dodala da je važno da znamo kakva su nam mineralna bogatstva, na koji način mogu da se eksploatišu i kakvu korist od toga imaju država i građani.

Prema njenim rečima, bitno je da gradimo nove hidroelektrane, više koristimo obnovljive izvore energije, reformišemo preduzeća i ulažemo u distributivnu mrežu.

Takođe, kako je poručila, hoćemo da ulažemo u energetsku efikasnost, da se kroz Upravu za energetsku efikasnost okrenemo ka građanima i pomognemo im da zamene prozore i vrata, da se izoluju stambene zgrade, jer trošimo četiri puta više energije od zemalja u okruženju.

Moramo da se ponašamo racionalno prema resursima kojima raspolažemo, naglasila je potpredsednica Vlade i podsetila na to da danas imamo dva pravca dotoka gasa, te da će uskoro biti raspisan tender i za izgradnju interkonektora Niš–Dimitrovgrad, koji povezuje Srbiju i Bugarsku.

Srbija je centralna zemlja u ovom delu Jugoistočne Evrope, važno je da se povežemo sa regionom, obezbedimo nove dotoke, ali i snabdevače gasom, da budemo nezaobilazna ruta u energetici, ponovila je Mihajlović.

Istovremeno, potpredsednica Vlade je poručila da je zaštita životne sredine naš generacijski zadatak i odgovornost svih nas, ističući da pitanje kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine zahteva zajednički rad celokupnog društva.

Ona je prenela da se, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, priprema akcioni plan za klimu i energetiku, pri čemu je važno uključiti i lokalne samouprave kako bismo svi zajedno doprineli obezbeđivanju kvalitetnijeg vazduha.

Mihajlović je dodala i da se u „Elektroprivredi Srbije“ pravi plan ulaganja u zaštitu životne sredine.

 

Izvor: Vlada Srbije