SMEDEREVO: KONFERENCIJA ZA NOVINARE ALEKSANDRA VUČIĆA

SMEDEREVO: KONFERENCIJA ZA NOVINARE ALEKSANDRA VUČIĆA

25/04/2015 Off By
smederevo254VUČIĆ IZJAVIO JE SUMIRAJUĆI PRVU GODINU MANDATA VLADE KOJU VODI, DA SU POKRENUTE VEOMA OZBILJNE, TEMELJNE I ODGOVORNE EKOMSKE REFORME, KOJE SU SRBIJI OTVORILE SVA VRATA U SVETU. “NE DAJEM OCENE. I KADA SAM IŠAO NA FAKULTET, BORIO SAM SE ZA NAJVIŠU OCENU, ZA DESETKU. MNOGO RADA, TRUDA I ENERGIJE SMO ULOŽILI, TEŠKE PRILIKE SMO ZATEKLI I MNOGO TOGA SE DOGODILO ŠTO JE BILO TEŠKO ZA NAŠU ZEMLJU, OD POPLAVA, UKRAJINSKE KRIZE, MNOGIH DRUGIH TEŠKIH STVARI”, REKAO JE VUČIĆ

Ranka Čičak

 

PREMIJER Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je da očekuje otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU u junu, te da je jedino pitanje koje se trenutno postavlja – Kosovo. Vučić je, na konferenciji za novinare u Smederevu, rekao da će uskoro u Briselu razgovarati sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.
„Očekujem otavranje poglavlja u najkraćem roku i mislim da će to biti u junu, ako ne tad, onda najkasnije u septembru. To nije zbog toga što Srbija nije obavila svoj posao iz oblasti reformi, već je jedino pitanje koje se postavlja Kosovo“, naglasio je Vučić.
On je objasnio da su, kad je reč o Kosovu, u pitanju uslovi koji se tiču energetike. S tim u vezi je pomenuo jezero Gazivode, nad kojim kosovski Albanci traže većinsko upravljanje. On je podsetio da je dvadeset odsto tog jezera na teritoriji centralne Srbije, polovina dela koji se nalazi na Kosovu je na teritoriji opštine Zubin Potok, a druga polovina pripada opštini Srbica, te je upitao kako mogu da traže većinsko upravljanje.
Ovo je, kako je istakao, naveo da bi se znalo da se razgovara o teškim stvarima i uslovima u Briselu, gde nijedan razgovor nije prijatan sa Albancima pod patronatom Brisela.
„Nema ni lepo, ni slatko u Briselu“, naglasio je Vučić. Dalje je kazao da je dobio poziv za posetu Vašingtonu i Moskvi. Kada je reč o SAD on je ocenio da će ta poseta biti veliki podsticaj evrospkim integracijama Srbije i dodatno unapređenje bilateralnih odnosa. S tim u vezi je pomenio da su SAD pomogle Srbiji na Kosovu u vezi više važnih pitanja, kako da zaustavimo potpunu otimačinu Trepče. SAD nam, prema njegovim rečima, pomažu na različite načine kao kako da ekonomski razvijemo sever Kosova i druge delove naše zemlje. Oni su priznali nezavisnost Kosova, ali pomažu našim ljudima i sa nama imaju veoma konstruktivan razgovor, rekao je Vučić podvukavši da ne postoji za nas značajnija poseta. On će, tokom boravka u SAD, kako je objasnio održati predavanje na univerzitetima Havard i Džon Hopkins.
Vučić izjavio je sumirajući prvu godinu mandata vlade koju vodi, da su pokrenute veoma ozbiljne, temeljne i odgovorne ekomske reforme, koje su Srbiji otvorile sva vrata u svetu. “Ne dajem ocene. I kada sam išao na fakultet, borio sam se za najvišu ocenu, za desetku. Mnogo rada, truda i energije smo uložili, teške prilike smo zatekli i mnogo toga se dogodilo što je bilo teško za našu zemlju, od poplava, ukrajinske krize, mnogih drugih teških stvari”, rekao je Vučić. On je na pitanje kako bi ocenio godinu dana rada vlade i koju bi ocenu sebi dao, odgovorio da nije bilo lako, ali da misli da je pokazana velika posvećenost, ljubav prema zemlji i otaždbini i želja da se promene stvari. Vlada je, dodao je, krenula u veoma ozbiljne, temeljne i odgovorne ekomske reforme što nijedna vlada nije uradila u prethodnih 25 godina i što joj priznaje ceo svet.


Vučić: Pad helikoptera je tragedija, a ne afera

PREMIJER je izjavio da će Tužilaštvo u skladu sa zakonom obaviti svoj posao u vezi sa istragom pada helikoptera u kojoj je poginulo sedam osoba i podvukao da za njega pad helikoptera nije afera, već tragedija, a da je afera izmišljena iz političkih razloga.
“U Tužilastsvu su svi materijali, i ono će u skladu sa zakonom obaviti svoj posao“, rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima u Smederevu upitan u vezi odgovornosti državnih funkcionera za pojedine događaje tokom godinu dana Vlade. Vučić je rekao da za njega pad helikoptera nije afera, već tragedija, a da je afera izmišljena iz političkih razloga. Za raziku od onih koji su se, kakao je rekao, sakrivali kada su se dešavale nesreće u Vojsci Srbije, on i sada kaže da je posao Vojske da pomogne narodu, da zaštiti građane i decu i da će to raditi i ubuduće. Govoreći o plagijatima, Vučić je rekao da nije video nijednu sudsku presudu ni odluku Komisije koja potvrđuje da je reč o plagijatima, i da bi u tom slučaju i sam osudio takvo ponašanje, jer, kako je rekao, prezire lopovluk.
“Plagijat mora da bude dokazan. A predavanje o plagijatima su mi držali oni koji su sa mnom išli u školu, a od škole su imali veliki odmor”, rekao je Vučić. “Za mene su afere kada neko pljačka državu, a ne ako nekoga ne možete politički da podnesete, jer je uspešniji, pa morate da pronađete razloge za napad“, istakao je premijer.<


“Ono što nam otvara vrata svuda u svetu nije naša politička pozicija, to su samo ekonomske reforme i ne postoji nijedan stručni čovek u svetu koji to ne priznaje”, podvukao je Vučić. Srbiji se, dodao je, odaje priznanje za to, jer je, za razliku od nekih drugih zemalja, i bez pritiska spolja bila spremna i dovoljno snažna da krene u teške i bolne reforme, da bi za godinu, dve ili tri postala zdrava zemlja sa najvišim rastom u ovom delu regiona. Vučić izjavio je da je sud, a ne Vlada Srbije, prodao “Avala film”, koji je imao dug od 20 miliona evra, poručujući da država više ne treba da “održava mrtvace”. Vučić je u poručio da su oni koji sada kritikuju privatizaciju “Avala filma” uništili sve u Srbiji, ali da pri tom nisu govorili da je “Avala film” bio u stečaju i da je imao dug od 20 miliona evra. <


Vučić pozvao belgijske investitore da ulažu u Srbiju

Premijer je danas otvorio u Smederevu proizvodni pogon belgijske kompanije Meteh i pozvao druge belgijske investitore, koji borave u poseti Srbiji, da ulažu u našu zemlju, ističući da Srbija nudi najbolje uslove za poslovanje u regionu. Vučić je, nakon otvaranja proizvodnog pogona belgijskog preduzeća za proizvodnju metalnih delova i sklopova od lima, rekao da niko u regionu ne može da pruži tu vrstu političke i ekonomske stabilnosti i sigurnost za investitore kao što može Srbija.
Premijer je istakao da Srbija ima precizne uslove, ali da je otvorena za dogovor kako ti uslovi mogu da se poprave. Kako je dodao, svaki potencijalni investitor dobiće i mentora i imaće punu pažnju Vlade Srbije. “Možemo da se dogovaramo kako da zajedno, dodatno, popravimo uslove poslovanja kao što su pitanja poreza na dobit, na imovinu, na plate…”, rekao je Vučić. On je zahvalio kompaniji “Meteh” koja je povećala broj zaposlenih u prethodnom periodu sa 100 na 200, a plan je da bude i 300 zaposlenih. Vučić je takođe zahvalio toj kompaniji zato što je dovela 30 potencijalnih investitora iz Belgije, koji danas obilaze Viminacijum, industrijsku i slobodnu zonu. “Ono što je za njih važna vest je da ćemo im pomoći oko poreza na imovinu, poreza na zgrade, kao i poreza na dobit”, rekao je Vučić i pozvao ih da zamole sve prijatelje da dođu i ulažu u Srbiju. Vlada Srbije im, podvukao je, garantuje da nigde u regionu ne mogu da dobiju bolje uslove za poslovanje.
Predstavnik kompanije “Meteh” Eduard Ruten naveo je da je veoma ponosan što je više od 30 biznismena iz Belgije došlo u Srbiju tražeći priliku za investicije, ističući da u Srbiji investitori imaju mnogo mogućnosti. On je rekao da je u “Metehu” trenutno zaposleno 200 radnika, a da će u narednom periodu taj broj ići i do 300, i dodao da je do sada u fabriku u Srbiji investirano 12 miliona evra.
“Meteh” je isporučilac kompletnih projekata i sistema napravljenih od čeličnih i lakih limova.U novoj proizvodnoj hali će se proizvoditi metalni delovi i sklopovi od lima. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će Međunarodni monetarni fond promeniti procenu rasta proizvodnje za ovu godinu za oko 0,5 procentnih poena. “MMF je najpre rekao da će u ovoj godini bruto domaći prizvod biti u padu za jedan odsto, a onda da će minus biti 0,5 odsto. Sada dolaze da kažu da će biti na nuli”, rekao je Vučić u Smederevu, gde je sa novinarima razgovarao o učincima svoje vlade u prvoj godini mandata. Premijer je podsetio da je on i ranije prognozirao da će BDP u ovoj godini biti na nuli, a možda i plus 0,5 ili jedan odsto..”To nam ostavlja mogućnost da u 2016. godini idemo na plus 2,5 odsto, kada je reč o BDP-u”, uveren je premijer .Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da po trendu rasta bude jedna od najboljih evropskih zemalja, ali i po budžetskom deficitu, koji je Vlada Srbije, kako je rekao, uspela da održi na najnižem nivou. “Primetili ste da više niko ne govori o bankrotstvu. Šta mislite zašto? Jer u prva tri meseca 2015. imamo niži deficit od planiranog nivoa”, podvukao je premijer i dodao da Srbija u prva tri meseca u 2015. ima niži deficit od nivoa iz Mastrihta koji je tri odsto. “Ne verujem da ćemo ovakve rezultate moći da održimo do kraja godine, ali ne verujem da će deficit do kraja godine biti iznad 4,75 odsto BDP-a”, rekao je Vučić. On je naveo da se sledeće godine ide na to da deficit bude ispod 3,5 odsto, a vlada će se boriti i sa trendom rasta BDP-a, da bude 2,5 odsto. “Ozbiljni ekonomisti sve ovo znaju, ne možete da rešite problem deficita za dan ili tri meseca. Problem JAT-a smo rešavali duže, a sada je jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji”, rekao je Vučić..On je dodao i da država radi na rešavanju problema Dunav osiguranja, koje je najveće u Srbiji, a bilo je na kolenima sa minusom od 110 miliona evra.
“Prve uprate u budžet od Dunav osiguranja očekujemo već sledeće godine”, rekao je premijer.
On je naveo da je u 2014, koja je bila jako teška dovedeno nekoliko velikih investitora, a bilo je 1,3milijarde investicija. “Po investicijama smo bili najbolji u regionu, ali to nije dovoljno. To su samo preduslovi za ozbiljan napredak. Srbija je sada najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope”, rekao je Vučić. Vučić izjavio je da je suština rukovođenja i liderstva da se urade najbolje stvari za svoju zemlju i građane, a ne da se zarad glasova na izborima bilo kome čine ustupci. Vučić je, u razgovoru sa novinarima o radu vlade u godinu dana, podsetio da u ekspozeu nije obećavao kule i gradove, med i mleko, već da će zarad boljitka biti proliveno mnogo suza. Kako je rekao, čim su se završile poplave, krenulo se u donošenje reformskih zakona, o radu, stečaju, penzijama… On je naveo da će ti, i drugi reformski zakoni koji su doneti, doprineti tome da Srbija na svetskoj biznis listi skoči za 30 do 40 mesta.<
Premijer je izjavio da je budžetski deficit u prvom kvartalu ispod tri odsto, što je uspeh koji ni pojedine evropske zemlje ne mogu da dostignu. “Zahvaljujući hrabrim i odgovornim reformama Srbija je očigledno na dobrom putu konačnog rešavanja problema javnih finansija, što će omogućiti više investicija, ulaganja u budućnost..”, rekao je Vučić u Smederevu, gde je danas postavio kamen temeljac za izgradnju tri hale u industrijskoj zoni, čiji su investitori italijanske kompanije.
Premijer je primetio da se finansijski problemi ne mogu rešiti za tri ili šest meseci, ali, kako je istakao, očigledno je da smo na dobrom putu. “I mislim da to ljudi itekako dobro vide”, rekao je on. “Ako i u narednih pet meseci budemo tako uspešni, to će svi građani, penzioneri i zaposleni u javnom sektoru, osetiti”, uveren je premijer. Italija nastavlja da radi na tome da se u narednim mesecima konačno otvore prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU i da to bude priznanje onome što zemlja i aktuelna vlada rade i dodatni podsticaj da se nastavi tim putem, izjavio je danas u Smederevu ambasador Italije u Srbiji Ðuzepe Manco.
“Radimo zajedno za zajedničku budućnost u Evropi, koja se bazira na vrednostima koje se danas, 25. aprila u mojoj zemlji naročito slave, budući da je danas 70. godišnjica oslobađanja Italije od fašizma i nacizma”, rekao je Manco. Manco je rekao da je to Evropa u kojoj ima više demokratije, prosperiteta i radnih mesta za sve njene građane. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Manco u Smederevu prisustvuju svečanosti postavljanja kamena temeljca za izgradnju tri hale u industrijskoj zoni, čiji su investitori italijanske kompanije.<


EKONOMIJA

nbs244DVODNEVNA KONFERENCIJA O REŠAVANJU PROBLEMATIČNIH KREDITA U SRBIJI

IMAJUĆI U VIDU DA JE VISOK NIVO PROBLEMATIČNIH KREDITA JEDAN OD IZVORA SISTEMSKOG RIZIKA U FINANSIJSKIM SISTEMIMA VELIKOG BROJA ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE, REŠAVANJE

 

 

skonusBEOGRAD: PRIVREDNI FORUM MLADIH 2015 OD 21. DO 23. APRILA

  CILJ PROJEKTA JE DA OKUPI PREDSTAVNIKE PRIVREDE, AKADEMSKE ZAJEDNICE, DRŽAVE I STUDENATA KAKO BI SE UTICALO NA

 

 

eko-tabakovicDELEGACIJA NBS NA PROLEĆNOM ZASEDANJU MMF

  TOKOM PROLEĆNOG ZASEDANJA, NA KOJEM ĆE SE RAZMATRATI AKTUELNO STANJE SVETSKE PRIVREDE, DELEGACIJA REPUBLIKE SRBIJE ĆE NA

 

branislavSUDBINA ODUZETE IMOVINE – NOVA KNJIGA BRANISLAVA GULANA, NOVINARA, PUBLICISTE I KNJIŽEVNIKA

U UVODU KNJIGE AUTOR NAVODI DA «NASLEDNICI IMOVINE, ODUZETE I OTETE POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA ČEKALI SU VIŠE