Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u Briselu

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u Briselu

03/03/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Tanjug, Rade Prelić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu i da je spremna za njegov nastavak “u svakom trenutuku kada god bude pozvana u Brisel”.

 

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom.

Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, kazao je.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u pregovorima, u želji da se postigne rešenje“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do tog kompromisnog dogovora.

„Jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor i da time budu zadovoljne obe strane, nego da se ide sa ishitrenim rešenjima“, kazao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanog u Briselu.

„I na Zajednici srpskih opština i na svemu onome što nije ispunjeno a što je trebalo da bude ispunjeno još od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze u potpunosti ispunila, i to sam izneo bezbroj puta predstavnicima prištinske strane i svima u Briselu“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da bi dijalog sa Prištinom mogao da se nastavi u aprilu ili u maju, u zavisnosti od toga kada će na Kosovu biti formirana nova vlast.

Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU nema interes da održava „status kvo“.

„Ovo je moja treća poseta u ovom svojstvu. Poslednja je bila pre pet meseci, želeo bih da dolazim češće, ali kao što znamo pandemija nije to omogućila. Bio sam u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora na Kosovu, kako bih razgovarao o dijalogu, i da upoznam sagovornike o progresu u dijalogu od jula prošle godine“, kazao je Lajčak.

Ponovio je da je dijalog ključ za obe strane kako bi se napredovalo do rešenja.

„Status kvo nije održiv. Srbija je napredovala u evrointegracijama i dijalog je ključ za dalji put ka članstvu. U Prištini sam poslao istu poruku – države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi kontruktivno i u dobroj veri“, naglasio je Lajčak.

Države članice EU, kaže Lajčak, očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina.

„Mi imamo istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD i vraćamo se toj saradnji. Pripremali smo ovu posetu zajedno, ali kako što znate, zbog pandemije Metju Palmer nije mogao da dođe ovog puta“, rekao je Lajčak.

Dodao je i da nakon posete Prištini, može da kaže da „postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da može da se nastavi nakon formiranja institucija u Prištini“.

Povodom izjave pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete“.

„Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je dijalog spoljni prioritet broj jedan, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.