Za sanaciju i rekultivaciju deponije „Prelići“ 70,6 miliona dinara

Za sanaciju i rekultivaciju deponije „Prelići“ 70,6 miliona dinara

03/03/2021 Off By BERB

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem Ugovor o sufinansiranju aktivnosti na realizaciji druge B faze projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije „Prelići“.

Vujović je navela da će ugovorom koji je danas potpisan biti obezbeđena sredstva za završetak projekta u iznosu od 70,6 miliona dinara, i dodala da se očekuje da će poslednja faza radova biti završena do kraja godine.

Ona je rekla da, pored saniranja deponije „Prelići“, Čačku predstoje i drugi veliki projekti, pre svega, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda za koje će planska dokumentacija biti završena do maja ove godine.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja će biti finansirana iz IPA projekta i sa razdela Ministarstva zaštite životne sredine.

Vujović je istakla da je Grad Čačak izuzetno trudi da smanji aerozagađenje i da je ta lokalna samouprava konkurisala dobrim projektom na Javni poziv Ministarstva za pošumljavanje i ozelanjavanje.

Ministarka je ukazala i na značaj toga što je u prethodnom periodu zamenjena kotlarnica „Proleće“ u centru grada, a da su svi korisnici priključeni na gas bez ikakve nadoknade.

To je za svaku pohvalu i nadam se da ćemo se u narednom periodu zajedno boriti sa aerozagađenjem, ali i upravljanjem otpadom na najbolji način. Svaki primer dobre prakse ćemo pohvaliti i obići, a takođe želimo da učestvujemo u budućim projektima koji se tiču zaštite životne sredine i da ih podržimo, poručila je ona.

Prilikom posete Čačku ministarka je sa rukovodstvom grada obišla deponiju i transfer stanicu na Prelićima, kao i lokaciju na kojoj se planira izgradnja crpne stanice sa pratećim objektima na kanalu „Moravac“ – Ljubić.

 

Izvor: Vlada Srbije