Sombor prednjači u podršci mladim roditeljima

Sombor prednjači u podršci mladim roditeljima

01/03/2021 Off By BERB

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović ocenio je tokom današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem, da je servis za roditeljstvo, kojeg finansira ovaj grad, izuzetan primer podrške mladim roditeljima, koji bi mogao da se primenjuje i u drugim lokalnim samoupravama.

Servis za roditeljstvo u Somboru opslužuje 50 porodica, odnosno 255 korisnika, a dostupan je ukoliko su oba roditelja zaposlena i imaju dvoje ili više dece do 15 godina starosti.

On podrazumeva besplatne usluge pomoći u kući vezane za odgajanje dece, pranje i peglanje, a Grad Sombor finansira komunalne i troškove radne snage.

Pored servisa za roditeljstvo, finansiranja vantelesne oplodnje ili pomoći nezaposlenim porodicama, Sombor može da se pohvali i vrtićem u seoskoj sredini. Za sada radi jedan, a u planu je otvaranje još jednog, rekao je Ratković.

On je dodao da se Sombor oslanja na ulaganje u poljoprivredu, u osnivanje agro-biznis centara i osnivanje poljoprivrednih zadruga.

Dmitrović je poručio da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju podržati napor lokalnih samouprava za kupovinu kuća na selu.

Resorno ministarstvo će, u saradnji sa ostalim ministarstvima, nastojati da se mladim bračnim parovima omogući zasnivanje porodice uz mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa u ruralnim područjima.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, pomoćnik gradonačelnika Sombora Siniša Borota, kao i član Gradskog veća za socijalnu zaštitu Darko Smiljanić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije