Srbija regionalni lider u rodnoj ravnopravnosti

Srbija regionalni lider u rodnoj ravnopravnosti

21/02/2021 Off By BERB

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Agencijom UN Women, a uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, uspešno privelo kraju realizaciju trogodišnjeg projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“.

Ovo je pokazala evaluacija koju je sproveo tim nezavisnih eksperata, a projekat je bio vredan dva miliona evra.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom da smo još jednom pokazali da smo regionalni lider u ovoj oblasti i da možemo služiti kao primer dobre prakse svim zemljama Zapadnog Balkana.

U saradnji sa svim partnerima na projektu radili smo na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost, ali i na ekonomskom osnaživanju žena, posebno onih iz ranjivih kategorija društva, kao što su žene na selu, starije i žene sa invaliditetom, Romkinje, navela je ona.

Prema njenim rečima, rodna ravnopravnost nije pitanje jednog ministarstva, ona mora biti utkana u sve sfere društva.

Država će nastaviti da jača rodnu ravnopravnost na lokalu, a projekat će biti nastavljen u naredne tri godine, ukazala je Mihajlović i dodala da naši međunarodni partneri prepoznaju napore države da položaj žena u Srbiji poboljša.

Ona je podvukla da je rodna ravnopravnost postala jedan od prioriteta u radu Vlade i da će se već na proleće nastaviti druga faza ovog projekta, koji se finansira iz predpristupnih fondova EU u cilju daljeg unapređenja rodne ravnopravnosti.

Još mnogo moramo da radimo, puno je izazova, stereotipa i diskriminacije na putu ka rodnoj ravnopravnosti. Naš cilj je stvaranje društva jednakih mogućnosti za žene, kao i za muškarce jer jedino takvo društvo može da napreduje, zaključila je Mihajlović.

 

 

Izvor: Vlada Srbije