Bez žena u političkom i društvenom životu nema napretka u društvu

Bez žena u političkom i društvenom životu nema napretka u društvu

19/02/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović učestvovala je danas na tematskom društvenom dijalogu o Polaznim osnovama za izradu nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti – u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu.

Mihajlović tom prilikom izrazila uverenje da će ova rodno odgovorna vlada biti vlada koja će usvojiti zakon o rodnoj ravnopravnosti i da ćemo zakonski uspeti da stvorimo mnogo bolje uslove u društvenom, političkom i kulturnom životu za žene i muškarce.

Taj zakon smo pripremali godinama i velika je šteta što on već nije donet, naglasila je ona i navela da, kad posmatramo statističke podatke, možemo da kažemo da ima žena u političkom životu Srbije, ali i veoma mnogo stereotipa, diskriminacije i problema.

Prema njenim rečima, ako žene nisu uključene u društveni, politički i kulturni život, onda to društvo ne može da napreduje brzinom koju svi želimo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da zakon o rodnoj ravnopravnosti nije zakon samo o pravima žena, već zakon kojim menjamo društvene odnose.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanje novinara pred početak društvenog dijaloga, istakla da za donošenje zakona o istopolnim partnerstvima treba da postoji duža javna rasprava, da moramo da imamo društveni konsenzus oko toga, ali da to takođe pokazuje otvorenost jednog društva.

Ona je, govoreći o učešću žena u političkom i javnom životu, navela da se i ona i ministarka Čomić bore protiv svih stereotipa i svakog oblika diskriminacije.

Prema njenim rečima, mediji su tu veoma važni i svih ovih godina smo ih pozivali da budu stub bez kojeg ne možemo da napravimo iskorake u rodnoj ravnopravnosti i istopolnim zajednicama, da osude ono što nije dobro i da pomognu i podrže ono što jeste.

Oko dobrog i lepog podržite nas, za ono što nije dobro pomozite da to zajednički osudimo, zaključila je Mihajlović.

 

Izvor: Vlada Srbije