Mlade žene nosioci inicijative za rodnu ravnopravnost

Mlade žene nosioci inicijative za rodnu ravnopravnost

19/02/2021 Off By BERB

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je danas da je učešće žena u političkom i javnom životu Srbije veće nego u mnogim evropskim zemljama, ali da je pred nama dug put osnaživanja žena i obezbeđivanja zakonske i praktične osnove za ravnopravnost.

Obradović je tokom tematskog društvenog dijaloga o Polaznim osnovama za izradu nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu, navela da kvantitet imamo, ali da ga treba učiniti vidljivijim.

Ministarka je pozdravila nastavak rada Ženske parlamentarne mreže, neformalne grupe poslanica iz različitih poslaničkih grupa, i u ovom sazivu Narodne skupštine.

Ona je podsetila na to da su poslanice u februaru 2013. godine uspele da se dogovore i da „preskoče stranačke ograde“ i formiraju ovu grupu koja je napravila mnogo pozitivnih rezultata.

Obradović je, osvrnuvši se na statističke podatke, istakla da je na republičkom nivou situacija oko zastupljenosti žena veoma povoljna, imajući u vidu to da se u Vladi nalazi značajan broj žena – od premijerke do ministarki kojih ima deset.

Takođe, kako je dodala, u parlamentu su približno 40 odsto poslanika žene, a na lokalnom nivou imamo čak 150 žena na različitim rukovodećim mestima.

Prema njenim rečima, – u državnoj administraciji radi 61 odsto žena, u administraciji AP Vojvodina 55,9 odsto, a u lokalnoj 58 odsto.

Administracija u našoj zemlji počiva na ženama i njihovom radu, ocenila je ona i dodala da je neophodno veće prisustvo žena u političkim strankama, nacionalnim savetima nacionalnih manjina i udruženjima građana.

Te žene treba da osnažimo, pored žena na lokalu, da ne oklevaju i ne odustaju. Zato je važna solidarnost, podrška i naše iskustvo, a sledeći važan korak jesu kvote u političkim strankama, na čemu ćemo raditi i za šta ćemo se zalagati, zaključila je ministarka.

 

Izvor: Vlada Srbije