Veliki potencijal za razvoj Raške u verskom turizmu

Veliki potencijal za razvoj Raške u verskom turizmu

17/02/2021 Off By BERB

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović izjavio je danas u Raškoj da ovo područje svoj ekonomski i demografski oslonac treba da gradi na turizmu, pre svega verskom.

Dmitrović se tokom radne posete toj opštini sastao sa njenim rukovodstvom, na čelu sa predsednikom opštine Ignjatom Rakitićem, kao i sa direktorkom Predškolske ustanove „Veselo detinjstvo“ Violetom Knežević.

Tokom sastanka ministru su predstavljeni potencijali razvoja opštine i najnovija ulaganja, kako u razvoj same opštine, tako i u dečiju zaštitu.

On je istakao da je cilj Vlade da promeni odnos našeg naroda prema onome što je ocenjeno kao najveći problem, a to je demografija, ocenivši da po tom pitanju mora da se deluje strateški.

Ministar je naveo da su ogromne šanse tog kraja u sferi turizma, istakavši da je neophpodno da se više pažnje obrati na digitalnu komunikaciju kako bi se ljudi upoznali sa svim potencijalima.

Rakitić je rekao da je demografija veoma važna tema za tu opštinu, podsetivši na to da se Raška od devedesetih godina prošlog veka do danas suočava sa problemom negativnog prirodnog priraštaja, kao i odliva mladih ljudi.

Međutim, danas je situacija znatno bolja, čemu doprinosi turizam kao glavna razvojna tačka naše opštine. Otvaranjem fabrika doprinosimo i zapošljavanju naših sugrađana, dodao je predsednik opštine Raška.

U okviru današnje posete Raškoj, ministar je obišao i Petrovu crkvu koja se nalazi u Novom Pazaru, kao i manastir Đurđeve stupove.

Petrova crkva je sveto mesto koje bi trebalo da bude mesto hodočašća za srpski narod, a na žalost mnogi nisu čuli za selo Deževu kao i Petrovu crkvu. Ovo su mesta koja su po državotvornosti i po duhovnosti najvažnija za naš narod, objasnio je Dmitrović.

 

Izvor: Vlada Srbije