Postoje tehnološki uslovi za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji

Postoje tehnološki uslovi za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji

11/02/2021 Off By BERB

Delegacija ruskih stručnjaka, koja je stigla jutros u Srbiju, procenila je da za prvu fazu proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji postoje tehnološki uslovi.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je, nakon sastanka srpske i ruske delegacije u Palati Srbija, rekao da prva faza proizvodnje vakcine podrazumeva transport supstance koja je neophodna za proizvodnju vakcine, punjenje, pakovanje i distribuciju.

Ta faza, po procenama ruskih stručnjaka, trajala bi između dva do tri meseca, a za pun ciklus proizvodnje trebalo bi između devet do deset meseci, objasnio je Popović,

Prema njegovim rečima, Srbija bi na taj način bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu, pri čemu je već sedam evropskih zemalja, u koje spada Nemačka, Austrija, Mađarska, izrazilo želju da i one hitno otpočnu proizvodnju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da se ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine u Srbiji otvara nova faza saradnje dveju zemalja.

Naš cilj je da imamo prijatelje i saradnju u cilju koji sada ujedinjava sve, a to je borba protiv pandemije koronavirusa, naglasio je on.

Direktorka beogradskog Instituta Torlak Vera Stoiljković podsetila je na to da je delegacija tog instituta pre dve nedelje bila u poseti fabrici za proizvodnju vakcine “Sputnjik V” u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

Tehnologija koju smo videli u fabrici nam je poznata. Torlak poseduje tehnologiju i ima stručnjake koji su spremni da odgovore ovom zadatku proizvodnje vakcine, te se nadamo da će kolege iz Rusije to moći i da vide, zaključila je Stoiljković.

 

Izvor: Vlada Srbije/ Foto: Tanjug