Sastanak sa predsednikom Vlade Češke Republike

Sastanak sa predsednikom Vlade Češke Republike

10/02/2021 Off By BERB

Izvor: Predsedništvo/ Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Češke Andrejem Babišom, sa kojim je razgovarao o situaciji vezanoj za borbu protiv pandemije KOVID-19, bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnoj situaciji.

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv korona virusa.
„Izražavamo podršku i iskrenu nadu da će Češka uspeti da savlada zdravstveni izazov prouzrokovan pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 i da će se izboriti sa svim posledicama ove bolesti. Verujem da će se Češka, kao i svet uopšte, uskoro vratiti u normalne životne i ekonomske tokove“, rekao je predsednik Vučić i dodao da očekuje da će u narednom periodu prioriteti EU biti usmereni ka ekonomskom oporavku, kao i da će velika pažnja biti posvećena aktivnostima u domenu zdravstvene zaštite.
Predsednik Vučić je takođe izrazio očekivanje da će EU, uprkos izazovima sa kojima se svi suočavamo, nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja i da ćemo dobiti potvrdu da postoji čvrsto opredeljenje EU za nastavak i produbljivanje saradnje sa našim regionom.
 „Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju“, ponovio je predsednik i dodao da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljno-politički cilj naše zemlje.
Predsednik je dodao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i evropskim integracijama sa jasnim ciljem punopravnog članstva u EU.
Predsednik Vučić i premijer Babiš su se saglasili da dalje jačanje bilateralnih odnosa koji su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i održanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, treba da ostane prioritet u daljem radu.
„Srbija želi da intenzivira svoje ekonomske odnose sa Češkom, što uključuje i dalje povećanje trgovinske razmene. Smatramo da bi i pored ostvarenog rezultata spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Češke koja je u 2020. g. dostigla vrednost od gotovo 1,2 milijarde evra, trebalo nastaviti sa daljom podrškom unapređenju ekonomske saradnje i većem prilivu čeških investicija u našu zemlju“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je u 2020. godini obim spoljnotrgovinske razmene sa Republikom Češkom iznosio 1,16 milijardi evra, kao i da je ta zemlja prošle godine bila naš 11. spoljnotrgovinski partner.
Predsednik Vlade Republike Češke Andrej Babiš izrazio je zadovoljstvo posetom Srbiji i naglasio da je Srbija pokazala ozbiljnost i odgovornost u borbi protiv pandemije KOVID-19, čime je dala primer mnogim zemljama Evrope i sveta.
On je posebno istakao tradicionalno dobre odnose Srbije i Češke koje karakteriše istorijska povezanost i tradicionalno prijateljstvo, slovenska bliskost i afinitet između dva naroda, kao i solidarnost koju smo mi ispoljili u sudbonosnim istorijskim trenucima.