Babiš razgovarao s Brnabić: Došli smo da saznamo o iskustvima Srbije o epidemiji

Babiš razgovarao s Brnabić: Došli smo da saznamo o iskustvima Srbije o epidemiji

10/02/2021 Off By BERB

Izvor: N1, Beta, FoNet/ Foto:Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Češki premijer Andrej Babiš u poseti je Beogradu i odmah po dolasku sastao se sa srpskom premijerkom Anom Brnabić. Babiš je, nakon razgovora s premijerkom, izjavio da bi Srbija trebalo da bude deo Šengenskog prostora, zbog ilegalnih migracija. Babiš je izjavio i da je u Beograd došao sa delegacijom zdravstvenih eksperata, kako bi saznali o iskustvima Srbije u borbi protiv virusa korona.

 

Šengenski prostor je jača tema od proširenja Evropske unije, ocenio je Babiš posle razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i rekao da ne zna zašto Evropska unija nema jasan plan što se tiče tog problema.

Uz konstataciju da je Beograd važan partner Praga, Babiš je rekao da Češka pruža podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Bakana na putu ka članstvu u EU.

Ana Brnabić je ocenila da Srbija nije zaslužila da prošle godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje i rekla da „ta odluka nije fer“, navodeći da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja pregovaračkih poglavlja i procesa proširenja EU.

Odnose sa Češkom je Ana Brnabić okarakterisala kao „izvanredne“, uz konstataciju da je Prag jedan od najvećih promotera proširenja EU na Zapadni Balkan.

Češka daje, dodala je, dobar primer za regionalnu saradnju saradnjom Višegradske četvorke.

„Trgovinska saradnja 2020. godine je dostigla skoro milijardu i dve stotine evra. Sada beležimo suficit što govori o našoj saradnji i o prisustvu čeških investicija“, rekla je Brnabić dodavši da je od kada je Babiš premijer Češka doživela „ekonomski procvat“ i da ona kao predsednica Vlade od njega može mnogo da nauči.

Babiš je dodao da trgovinska razmena između dve zemlje u poslednjih 10 godina stalno raste.

„Kako sam shvatio češki investitori u Srbiji su na dobrom glasu, predsednica Vlade ih je pohvalila“, rekao je on.

„Protokol za lečenje kovida menjan 10 puta“

Brnabić je izjavila i da je u Srbiji protokol za lečenje kovida-19 menjan 10 puta, zbog čega je Srbija toliko uspešna u borbi protiv virusa korona.

„Fokus razgovora je bio na zdravstvenim pitanjima, masovnoj imunizaciji i borbi protiv koronavirusa“, rekla je Brnabić novinarima.

„Hospitalizujemo više od evropskog proseka i koristimo inovativne lekove, ali je masovna vakcinacija sada najvažnija“, dodala je premijerka.

Babiš je rekao da je njegova delegacija došla da „razmeni važne informacije i iskustva“.

„Najvažnija tema je bila vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi“, rekao je on, pohvalivši Srbiju, jer građani mogu da biraju vakcinu.

„Razgovarali smo i o sistemu vakcinisanja. To je za nas izuzetno značajno“, rekao je Babiš.

Uspehu je doprineo i veliki broj hospitalizovanih pacijenata, koji je mnogo veći od evropskog proseka, kao i upotreba inovativnih lekova i masovna vakcinacija, rekla je Brnabić..

Brnabić je ocenila da su sve vakcine koje se koriste u Srbiji – Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm, odlične, podjednako efikasne i bezbedne.

U utorak smo dobili 50.000 vakcina Sputnjik. Očekujemo da što pre dobijemo veći deo od dva miliona naručenih doza te vakcine, a pregovaramo i o vakcini Sputnjik Lajt, izjavila je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, u četvrtak će u Beogradu boraviti ruska delegacija radi pregovora o proizvodnji vakcine Sputnjik u Srbiji.

Situacija u Češkoj nije dobra i jedino rešenje je vakcinacija. Zato nastojimo da dobijemo što više informacija o vakcinama koje nisu odobrene u Evropskoj uniji, rekao je Babiš.

On je izneo podatak da je Češka, posredstvom EU, kupila 1,7 miliona doza vakcina, „što je malo“.

Kompanija Moderna nas je obavestila da će Češkoj isporučiti samo polovinu naručenih doza. Naručili smo 8,4 miliona vakcina, ali nema garancija da će biti isporučene, izjavio je Babiš.

I Brnabić i Babiš su izrazili nadu da će se pandemija što pre završiti, kako bi se vratili razgovorima o političkim i ekonomskim temama.

Babiša je jutros na beogradskom aerodromu dočekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković, a ispred Palate Srbija priređen mu je svečani doček, posle čega su počeli razgovori.

Babiš koji je danas u poseti Srbiji, posle razgovora s premijerkom se na radnom ručku sastao s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom će sa premijerkom posetiti punkt za vakcinaciju protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu.