Pravednija raspodela pomoći za socijalno ugrožene

Pravednija raspodela pomoći za socijalno ugrožene

09/02/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će novi zakon o socijalnoj karti omogućiti pravedniju raspodelu pomoći za više stotina hiljada građana koji koriste prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je, obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, rekla da se socijalna pomoć koristi po različitim osnovama i da postoji 25 različitih prava iz boračko-invalidske zaštite.

Ona je istakla da je iz budžeta za ovu godinu opredeljeno 106 milijardi dinara, što je, kako je dodala, ipak ograničen novac koji se raspoređuje na mnogo korisnika, pa se samim tim mora voditi računa o prioritetima.

Da bismo mogli da vodimo adekvatnu socijalnu politiku uslov je da raspolažemo podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca, čemu služe socijalne karte, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je objasnila da se podaci o korišćenju prava iz oblasti socijalne zaštite nalaze u različitim ministarstvima i organima javne uprave i nisu međusobno povezani, pri čemu će se sada, uspostavljanjem registra, oni objediniti i vodiće se centralna evidencija u elektronskom obliku.

Kisić Tepavčević je objasnila da to neće biti registar svih građana, već će obuhvatiti one osobe koje su već korisnici usluga socijalne zaštite ili su predali zahtev i bili odbijeni.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug