Počela isplata penzija uvećanih za 5,9 odsto

Počela isplata penzija uvećanih za 5,9 odsto

09/02/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je počela isplata penzija za januar koje su uvećane za 5,9 odsto, u skladu sa švajcarskom formulom.

Mali je objasnio da se ovo odnosi na početak isplata za penzionere iz kategorije zaposlenih, koji penzije primaju na kućne adrese i na šalterima pošta, dok oni koji ih dobijaju preko tekućih računa, uplatu mogu očekivati sutra, 10. februara.

Ministar je podsetio na to da su vojni penzioneri i poljoprivrednici uvećanu penziju dobili 5. februara ove godine, preciziravši da uvećane penzije dobija približno 1,7 miliona penzionera.

Prema njegovim rečima, švajcarska formula na najrealniji način oslikava stanje u privredi i zahvaljujući njoj penzije rastu na potpuno realnim osnovama.

On je naveo da su penzije porasle za približno 29 odsto od 2014. godine, kada je država bila prinuđena na mere fiskalne konsolidacije, dodavši da taj procenat uključuje i poslednje povećanje, koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine.

Mali je ukazao na to da vakcinacija, koju smo počeli među prvima u svetu, daje dodatni optimizam da će se život normalizovati, ali i da će naša ekonomija biti među najuspešnijima, što je temelj za dalji rast životnog standarda, odnosno rast plata i penzija.

Ministar je podsetio na to da su u januaru svi zdravstveni radnici dobili povećanje plata od pet odsto, koje se odnosilo na decembarsku zaradu.

Prema njegovim rečima, ostali zaposleni u javnom sektoru dobili su plate veće za 3,5 odsto a njima će od aprila ove godine ukupno povećanje biti pet odsto.

On je poručio da javne finansije nisu ugrožene, podsetivši na to da je od 1. januara povećana i minimalna zarada za 6,6 odsto, sa 30.137 dinara na 32.126 dinara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara.

Mali je rekao da će do petka biti poznati detalji novog paketa podrške građanima i privredi, uz napomenu da je planirano proširenje obima pomoći.

Naime, tri puta po 50 odsto minimalne zarade dobiće i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija, a u okviru sektorske podrške, još po jedan minimalac biće opredeljen za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rentakar agencijama, kao i hotelijerima, rekao je on i zaključio da država čvrsto stoji iza svojih građana.

 

Izvor: Vada Srbije/Foto: Tanjug