Оснива се Радна група за инвестициону сарадњу са Кином

Оснива се Радна група за инвестициону сарадњу са Кином

05/02/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потписао је данас Меморандум којим се предвиђа оснивање Радне групе за инвестициону сарадњу у оквиру Мешовите међувладине комисије Србије и Кине.

 

„Меморандум о разумевању између Министарства финансија Републике Србије и Министарства трговине Народне Републике Кине о образовању радне групе за инвестициону сарадњу“ допринеће унапређењу билатералних економских и трговинских односа две земље, јачању инвестиционе сарадње у различитим областима и побољшању механизама инвестиционе сарадњу у оквиру Мешовите међувладине комисије за
трговину и економску сарадњу Србије и Кине.

Фокус Радне групе биће на инвестиционој сарадњи, сарадњи у области инфраструктуре, олакшавању улагања, регионалној инвестиционој сарадњи и промоцији улагања у област индустрије.

Један од задатака радне групе биће формирање прелиминарне листе свих заједничких пројеката подржаних од стране Владе НР Кине у Републици Србији, билатерално или кроз различите механизме ради израде средњорочног плана сарадње до 2025. године, а ради унапређења сарадње и ефикасније реализације заједничких пројеката. То је заједничка иницијатива амбасадорке Кине у Србији Чен Бо и министра финансија
Синише Малог, који је у новембру 2020. године именован за председника српског дела Мешовите међувладине комисије.

Према Меморандуму, задаци Радне групе, између осталог укључују и размену информација о важећим законима и другим прописима, саветовање о промовисању билатералних инвестиција и економске сарадње, размену информација са привредним друштвима у циљу побољшања инвестиционог окружења и координацију ради решавања евентуалних проблема и препрека у инвестиционој сарадњи.

Стратешко пaртнерство и сарадња Србије и Кине датира још из 1955. године, што је дало видљиве резултате кроз заједничку реализацију пројеката од обостраног интереса. Потписивањем Споразума о трговини и економској сарадњи између Савезне Владе СРЈ и Владе НР Кине, септембра 1995. године образована је Мешовита међувладина комисија за трговину и економску сарадњу, са циљем додатног поспешивања економске размене и привредног развоја Републике Србије.