Građani i proizvođači i kupci solarne energije

Građani i proizvođači i kupci solarne energije

04/02/2021 Off By BERB

Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podstaći će investicije i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora, kao i da racionalnije trošimo toplotnu i električnu energiju, istaknuto je danas u PKS na prezentaciji i javnoj raspravi. 

 

Očekuje se da poseban zakon o obnovljivim izvorima energije pozitivno utiče na rast mikroproizvodnje, da obezbedi dugoročnu isplativost ulaganja, a očekuje se i pravi bum u primeni foto naponskih solarnih panela, naveo je Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika Privredne komore Srbije. Pored privrede i građani će pronaći interes u korišćenju obnovljivih izvora energije, jer će kao kupci-proizvođači, moći da se priključe na energetsku mrežu i prodaju viškove proizvedene energije.

Ova dva zakona stvaraju uslove da i domaćinstva i privreda mogu da koriste i proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, da mogu da je plasiraju u mrežu i omogućavaju nam da smanjimo potrošnju energije po jedinici proizvoda, istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i podsetila da četiri puta više trošimo energije od proseka EU.

Trenutno učešće OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju sa oko četiri odsto i cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije, rekla je Mihajlović.

„Zajedno sa PKS radimo dugi niz godina i donosimo dobre, moderne i kvalitetne zakone“, naglasila je potpredsednica Vlade Srbije.

Kako je istaknuto tokom diskusije u PKS prvi put se zakonom o obnovljivim izvorima garantuje sigurnost i predvidljivost podsticajnih mera za investitore i građane. Podsticaji su predviđeni za elektranu koja koristi obnovljive izvore energije vetar, sunce, hidro, biomasu, biogas, geotermalnu, biorazgradivi otpad, a primenjuju se kroz dva sistema: sistem tržišnih premija i sistem fid-in tarifa.

Izmene zakona o energetskoj efikasnosti treba da doprinesu povećanju konkurentnosti privrede i investicija, smanjenju uvozne zavisnosti i manjoj upotrebi fosilnih goriva i uticaju na životnu sredinu. Propis predviđa osnivanje uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, veći nivo digitalizacije i efikasne sisteme energetskog menadžmenta.

Ministarstvo je otvoreno za sve komentare i  predloge građana, domaćinstava, kompanija sa ciljem da se dođe do kvalitetnog predloga zakona koji će biti usvojen u narednih nekoliko meseci i početi odmah nakon usvajanja da se primenjuje, rečeno je u PKS.

 

Izvor: PKS