Samo u toku današnjeg dana vakcinisana 22.394 lica

Samo u toku današnjeg dana vakcinisana 22.394 lica

29/01/2021 Off By BERB

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 da je do sada u Srbiji vakcinisano ukupno 426.615 građana, pri čemu samo danas 22.394 osobe.

Stokić je ocenila da je to veliki broj koji otvara mogućnost da se ova pošast smiri i da se na neki način vratimo normalnom životu.

Ona je rekla da je na činjenicu da Srbija ima ovako veliki broj vakcinisanih uticalo više faktora, uključujući i apele struke koji su više puta isticali da je vakcina jedino efikasno i bezbedno sredstvo u sprečavanju virusne infekcije.

Kada su rađena testiranja u kliničkim ispitivanjima, pre svega sa Fajzerovom vakcinom, praćena su neželjena dejstva koja su bila blaga i odnosila su se uglavnom na bol u ruci i malaksalost, kratkog trajanja.

Direktorka KCV je istakla da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne za dijabetičare i druge endokrinološke pacijente, podsetivši na to da su oboleli od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 tri do četiri puta u većem riziku za oboljevanje od COVID-19 sa težom slikom i hospitalizacijom, čak i letalnim ishodom.

Prema njenim rečima, dokazano je da je dobra glikoregulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje oboljevanja i smrtnosti.

Ona je ukazala na to da je kod dijabetičara važno da u toku dan ili dva nakon primanja vakcine isprate svoje vrednosti šećera u krvi, uzimaju dovoljne količine tečnosti, posebno ako dominira simptom malaksalosti.

Stokić je, govoreći o pacijentima sa drugim endokrinološkim bolestima, rekla da je najveće interesovanje u vezi štitaste žlezde i Hašimoto tireoiditisa koji spadaju u autoimune bolesti.

Direktorka KCV je naglasila da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju, a da primena hormonske terapije nije kontraindikacija za primenu vakcine.

Ona je, međutim, upozorila na to da i vakcinisani moraju biti na oprezu kao da nisu primili vakcinu, jer sve dok ne prime drugu dozu i postignu pun imunitet, mogu da se zaraze koronavirusom.

Prema njenim rečima, iako je neko vakcinisan, ne sme da popusti u merama zaštite i da sebe smatra već dovoljno imunizovanim, jer je moguće da u međuvremenu, do postizanja potpune odbrane organizma, dođe i do zaražavanja.

Stokić je, govoreći o novom soju koronavirusa, navela da pojava novog mutiranog virusa sa aspekta kliničke prakse ne stvara neke probleme jer je COVID-19 virusna infekcija različite kliničke slike i dinamike razvoja, ali da nameće viši nivo opreza.

Direktorka KCV je objasnila da osoba koja je donela novi soj virusa u Srbiju nije hospitalizovana, ali je istakla da saznanje o prisustvu novog soja u Srbiji znači da treba i dalje biti na oprezu u cilju sprečavanja širenja virusa.

Ona je navela podatak da je u Kliničkom centru Vojvodine hospitalizovano 118 pacijenata, a da se sedam obolelih nalazi na mehaničkoj ventilaciji pluća.

Stokić je rekla da se uočava stagniranje broja hospitalizovanih pacijenata, jer je broj prijema u toj ustanovi skoro isti koliki je i broj otpusta, istakavši da je to omogućilo da KC Vojvodine smanji broj jedinica za intenzivnu terapiju.

Sa druge strane, ovakav broj nam je omogućio da svoje resurse preorijentišemo na lečenje nekovid pacijenata. Dakle, KC Vojvodine prelazi u nekovid sistem rada svojim kapacitetima koji su isključeni iz kovid sistema, navela je ona.

Ona je rekla da je KCV počeo prvi ciklus vakcinacije zdravstvenih radnika odmah nakon novogodišnjih praznika, a da je u toku ciklus revakcinacije “Fajzerovom” vakcinom, ali i vakcinisanje prvom dozom “Fajzer” i „Sinofarm“ vakcine.

 

Izvor: Vlada Srbije