Дозвољене посете у контролисаним условима корисницима домова за старе

Дозвољене посете у контролисаним условима корисницима домова за старе

29/01/2021 Off By BERB

Корисницима установа за смештај старих лица који су прошли комплетну процедуру вакцинације биће омогућене посете у контролисаним условима, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

 

Ту одлуку донео је Кризни штаб за сузбијање ширења корона вируса на данашњој седници, на иницијативу министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланице тог штаба проф. др Дарије Кисић Тепавчевић.

Таква одлука донета је на основу евидентног смањења броја оболелих у популацији Републике Србије у последњим недељама и након спровођења вакцинације корисника домова за стара лица.

Услови које је неопходно испунити да би се добила дозвола за посету су да у последњих 14 дана није било потврђених случајева Ковид 19 инфекције код корисника и запослених, да је корисник коме се дозвољава посета комплетно вакцинисан, да је од последње дозе прошло најмање седам дана, као и стриктно поштовање општих превентивних мера.

Уколико је у претходном периоду у одређеној установи пријављена инфекција, услов да се омогуће посете је одјављивање епидемије, а за то је потребно да прође двоструки максимални инкубациони период од последњег пријављеног случаја (28 дана).

Jедна од главних епидемиолошких мера заштите корисника домова за стара лица од болести Ковид 19 и у Србији и у свету, која се показала као ефикасна, била је ограничење посета.

Министарка Кисић Тепавчевић захвалила се корисницима домова за старе на показаном разумевању и стрпљењу за предузете мере у циљу спречавања ширења вируса корона, а запосленима на пожртвованом и преданом раду у заштити здравља наших најстаријих суграђана.