Министар Мали разговарао са представницима ММФ-а о новом аранжману

Министар Мали разговарао са представницима ММФ-а о новом аранжману

28/01/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јан Кесом Мартејном о новом аранжману који ће Република Србија потписати са том међународном финансијском институцијом. На састанку је учествовао и стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Соса.

 

На он-лајн састанку је договорено да ће се са представницима ММФ-а у наредних два до три месеца преговарати о садржају новог аранжмана.

 

Саговорници су се сагласили да би нови аранжман могао да почне да се примењује већ средином 2021. године, те да би две ревизије, које се обављају у току године, могле да се раде сваког јуна и децембра док траје аранжман.

 

Министар Мали је истакао да ће се овим програмом наставити са спровођењем структурних реформи, као што су реформа плата у јавном сектору, реформа јавних предузећа, фискална правила и реформа тржишта капитала.

 

Он је подсетио да је Србија у последње две и по године, колико је трајао претходни ангажман, испунила скоро све планиране циљеве – успостављена је “швајцарска формула“ за раст пензија, формирана Комисија за спровођење капиталних инвестиција и усвојена Уредба о управљању капиталним пројектима, раздвојене су основне и споредне делатности у оквиру Пореске управе, смањен је број организационих јединица у тој управи тако да она ефикасније послује, успостављена је јединица у оквиру Министарства финансија која се бави фискалним ризицима, продат је први пакет проблематичних потраживања банака у стечају и објављен позив за продају другог и последњег пакетa.

 

Мали је закључио да је важно да Република Србија настави да ради на реформским циљевима, и да постави основе за даљи раст привреде, који ће обезбедити бољи квалитет живота грађана.