Ухапшена четворочлана организована криминална група

Ухапшена четворочлана организована криминална група

28/01/2021 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи и по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапсили су Р.Б. (1971), Ж.Д. (1973), П.С. (1964) и Д.Г. (1980) осумњичене да су као чланови организоване криминалне групе извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање новца.

 

Полиција је приликом претреса објеката које су користили осумњичени пронашла опрему за израду фалсификованог новца, већу количину израђених фалсификованих новчаница и оних које су у фази израде, нелегално оружје, и фалсификоване службене исправе, па ће против Р.Б. бити поднета и кривична пријава за кривична дела фалсификовање исправе и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Р.Б. се сумњичи да је као организатор криминалне групе која је деловала од јула 2020. године прибавио офсет машину, материјал и опрему за израду лажних новчаница апоена 10, 50 и 200 евра и 1.000 куна, као и да је помоћу Ж. Д., П. С. и Д. Г. лажни новац пустио у оптицај. Како се сумња, Р.Б. је у изнајмљеном локалу у Панчеву инсталирао део опреме за израду фалсификованог новца, док је офсет машину и остатак штампарске опреме инсталирао у својој кући у овом граду. П.С. се сумњичи да је израђивао лажне новчанице, које је Р.Б. потом давао Ж.Д. и Д.Г. ради проналажења заинтересованих особа за куповину фалсификованог новца,
даљу дистрибуцију и стављање у оптицај.

Полиција је ухапсила осумњичене приликом покушаја примопредаје новца у Београду, приликом чега је Р.Б. пружао отпор, због чега се терети и за кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности.

Припадници ове организоване криминалне групе се сумњиче да су у новембру и децембру 2020. године ставили у оптицај око 40.000 евра, а за себе прибавили противправну имовинску корист од око 11.000 евра.
Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.