Pomoć EBRD-a za uvođenje brzog interneta u selima u Srbiji

Pomoć EBRD-a za uvođenje brzog interneta u selima u Srbiji

27/01/2021 Off By BERB

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai potpisale su danas Sporazum o donaciji EBRD-a za projekat “Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Republici Srbiji”.

Sporazum o realizaciji projekta kojim će u seoskim sredinama biti uveden širokopojasni internet potpisan je u Palati Srbija u prisustvu ambasadora Austrije u Srbiji Nikolausa Luterotija i šefa Delegacije EU Sema Fabricija.

Donacija je namenjena za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a obuhvatiće 90.000 domaćinstava u 600 naselja širom Srbije.

Matić je ovim povodom rekla da će time biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava budu pokrivena širokopojasnim internetom, što potvrđuje da je Vlada odlučna u tome da svi građani koji su do sada bili bez toga, i na neki način izopšteni, dobiju pristup internetu, u skladu sa vremenom u kome živimo.

Ona je, navodeći da se to posebno odnosi na učenike, istakla da potpisivanje sporazuma na današnji dan, kada se obeležava praznik Svetog Save, ima svojevrsnu simboliku, pri čemu je đacima čestitala školsku slavu, uz poruku da će uvođenje širokopojasnog interneta podići nastavu na jedan viši nivo.

Joksimović je rekla da ne može da zamisli bolje obeležavanje Dana Svetog Save od umrežavanja i povezivanja Srbije.

Kao što je Sava radio u svoje vreme, obrazovao, prosvećivao Srbiju, danas i mi na neki drugačiji način povezujemo i umrežavamo Srbiju, rekla je ona.

Joksimović je naglasila da je reč o projektu koji je Srbija letos kandidovala za Ekonomsko-socijalni plan EU, i napomenula da EU i EBRD pomažu projekat sa 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Prema njenim rečima, ceo projekat je vredan 76 miliona evra i podrazumeva uvođenje širokopojasnog interneta za 90.000 stanovnika u 600 seoskih naselja, među kojima je 600 škola.

Hargitai je podsetila na to da Srbija ove godine slavi 20 godina članstva u toj organizaciji, koja je u Srbiju uložila 6,5 milijardi evra, a 1,7 milijardi evra u protekle tri godine, dodavši da će zemlje bilateralni donatori za Zapadni Balkan uložiti 1,8 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Fabrici je rekao da je pandemija koronavirusa pokazala važnost dostupnosti interneta za sve, posebno u sektoru obrazovanja, ali da se u isto vreme mora razmišljati i o bezbednosti i istakao da je, u proteklih 15 godina, EU u sektor obrazovanja u Srbiji investirala 100 miliona evra.

Luteroti rekao je da Austrija predsedava grupi bilateralnih donatora za Zapadni Balkan, koji imaju snažne veze sa regionom, posebno Srbijom, i istakao da je ovo još jedan od načina da se podrže evropske integracije Srbije.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug