Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

27/01/2021 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević položila je, u ime Vlade Republike Srbije, venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Vence je u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije položila generalni sekretar predsednika Suzana Paunović, a kao izaslanik predsednika Narodne skupštine Republike Srbije potpredsednik Vladimir Orlić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Jevrejske opštine Zemun, udruženja i diplomatskog kora takođe su odali počast žrtvama Holokausta.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Izvor: Vlada Srbije