Širom sveta Bajden dočekan s nadom u bolju saradnju

Širom sveta Bajden dočekan s nadom u bolju saradnju

22/01/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Tanjug/AP, Jose Luis Magana

 

Prvog dana na dužnosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden dočekan je u većem delu sveta sa nadom da će povesti zemlju ka boljoj saradnji sa drugim nacijama. A veća očekivanja od nove administracije upućena su iz zemalja koje su imale osetljivije odnose sa Vašingtonom.

 

Saveznici SAD sa olakšanjem su dočekali izbor novog predsednika SAD. Niko nije pokazao žaljenje za erom Trampa.

„Ovu novu zoru u Americi smo toliko dugo čekali. Evropa je spremna za novi početak sa našim najstarijim i najpouzdanijim partnerom“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

„Svet se suočava sa velikim izazovima i to ne samo kovidom, nego i našim zajedničkim okruženjem. Vidimo ohrabrujuće znake da su SAD spremne da preuzmu svoju staru ulogu“, rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

„Amerika se vraća. Nadamo se da će SAD obnoviti jedinstvo svoje nacije i čvrst savez sa našom Vladom“, kaže predsednik Južne Koreje Mun Džae In.

„Jednosnavno više je prostora za političku saradnju sa predsednikom Bajdenom. Dovoljno je videti ukaze koje je već potpisao“, navela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Novoj eri u odnosima sa Amerikom nadaju se i zemlje koje tradicionalno nemaju dobre odnose sa Vašingtonom.

„Nakon što smo imali i teška i dobra vremena, mi narodi Kine i SAD zaslužujemo bolju budućnost“, kaže portparol kineskog ministra spoljnih poslova.

„Želim Bajdenu sreću u dobrom rukovođenju zemljom. Nadam se da će ostaviti iza nas okrutno nasleđe odnosa prema Venecueli“, rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

„Završila se nesretna Trampova vladavina. Kraj je politici koja je jedino bila uspešna u ugnjetavanju, korupciji i pravljenja problema svom narodu i celom svetu“, rekao je predsednik Irana Hasan Rohani.

Odlazeći iz Bele kuće, Donald Tramp je novoj administraciji ostavio u zadatak da sačuva prestiž u svetu za koji je on zaslužan. Sudeći kako je dočekan novi predsednik, Tramp nije dobro procenio svoj učinak.