Sastanak sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a

Sastanak sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a

22/01/2021 Off By BERB

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas admirala Roberta Burka, komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju, sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje sa NATO, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.

 

Predsednik Vučić je istakao da je, osim što je Srbija već petnaest godina član programa NATO “Partnerstvo za mir”, u proteklom periodu uspostavljen redovan dijalog predstavnika naše države sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, što je doprinelo jačanju međusobnog razumevanja i uzajamnog poverenja.
S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju nadležna za KFOR, predsednik Vučić je rekao da pripadnici te misije imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Vučić je istakao i važnost projekata naučno-tehnološke saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima, a posebno u oblasti civilne zaštite i vanrednih situacija, u okviru koje smo 2018. godine bili domaćin najveće do sada organizovane vežbe sa oko 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO.
U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta.
Admiral Burk je istakao da NATO ceni Srbiju kao svog partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. On je naveo značajan broj održanih i planiranih zajedničkih aktivnosti, koji doprinose i spremnosti pripadnika Vojske Srbije. Admiral Burk je naglasio važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.
Predsednik Vučić je uputio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i zahvalio mu na spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije.
Izvor: Predsedništvo Srbije