Pokrenut novi sistem e-vakcina za praćenje imunizacije

Pokrenut novi sistem e-vakcina za praćenje imunizacije

19/01/2021 Off By BERB

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u Srbiji pokrenut novi sistem e-vakcina, koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe.

Jovanović je na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, kojom su predsedavali predsednik Republike Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, objasnio da se sistem sastoji iz tri dela – praćenje vakcine, prijavljivanje i imunizacija građana.

Centar tog sistema, kako je naveo, čini struktura koja se bavi praćenjem svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U sistem su uključeni Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini i domovi zdravlja, precizirao je on.

Drugi deo sistema čini prijavljivanje građana za vakcinaciju, pri čemu građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, podsetio je Jovanović.

On je objasnio da će građani vakcine dobijati po prioritetu koji je odredio Institut “Batut” – najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije – prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi i drugi.

Prema njegovim rečima, građani će putem imejla i SMS-a dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije napravljeni su punktovi na Beogradskom sajmu, gde su tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska građana. Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti za vakcinaciju, nakon toga sledi razgovor sa lekarom, vakcinacija i na kraju posmatranje lekara u trajanju od 15 minuta, predočio je on.

Jovanović je istakao da će se o vakcinaciji dobijati dnevni izveštaji o tome koliko se građana prijavilo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano građana po opštinama i gradovima.

Prema njegovim rečima, treći deo sistema čini struktura za praćenje imunizacije, koja podrazumeva da se svaki građanin evidentira kada je primio vakcinu, kada je vreme da dobije drugu dozu, kojom vakcinom, kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se dobija i putem imejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji moguće je da je traži ponovo od eUuprave, naveo je on i dodao da ta potvrda sadrži QR kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja “lažnih potvrda”.

 

Izvor: Vlada Srbije