Uskoro rešavanje problema sa strujom u Vlasotincu

Uskoro rešavanje problema sa strujom u Vlasotincu

19/01/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je danas opštinu Vlasotince i tom prilikom obišla naselje Beli kamen, gde se radi na otklanjanju kvarova na dalekovodu.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će se situacija sa napajanjem električnom energijom u selima u Vlasotincu prevazići za sedam do deset dana, uz zahvalnost meštanima i monterima koji danonoćno rade u teškim uslovima.

Ona je ukazala na to da na rešavanju ovog problema rade zajednički krizni štab, vojska, policija i lokalna samouprava.

Sa Operaterom distributivnog sistema (ODS) analiziraćemo zašto nam se sve ovo dešava, da li je održavanje u prethodnom periodu bilo onako kako je trebalo, budući da je država obezbedila dovoljno novca za to. Videćemo u 2021. šta treba da uradimo da nam se ovo ne ponavlja, istakla je potpredsednica Vlade.

Pored toga, ona je obećala da će se realizovati svi projekti koji su neophodni za nove investicije, kao što je ugradnja drugog energetskog transformatora u Vlasotincu, izgradnja novih dalekovoda, rekonstrukcija postojećih i priprema za nove trafo-stanice.

Mihajlović je dodala da je najvažnije da nijedan meštanin bilo gde u Srbiji ne dođe u situaciju da danima nema električnu energiju.

Moramo da stvorimo uslove da ljudi ostanu da ovde žive, a to su putevi, kanalizacija, struja, vodosnabdevanje. Država hoće da ulaže i pomogne, ali i preduzeća moraju da prate državnu politiku i realizuju aktivnosti onako kako se to od njih očekuje, naglasila je ona.

Direktor “ODS EPS distribucija” Bojan Atlagić iskazao je zahvalnost monterima i svim radnicima koji su 10 dana radili u ekstremno lošim uslovima kako bi svi korisnici dobili električnu energiju.

Na nivou Srbije četiri odsto korisnika bilo je bez električne energije 11. januara, najkritičnijeg dana, a danas je to 0,13 odsto. U Vlasotincu je 11. januara 2.700 građana bilo bez struje, a sada 330 korisnika, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, radiće se punim kapacitetom 24 časa dok i poslednji korisnik ne bude snabdeven električnom energijom.

Predsednik Opštine Vlasotince Bratislav Petrović podsetio je na to da su u ovom mestu uvedene dve vanredne situacije – zbog koronavirusa, ali i zbog vodosnabdevanja i prekida struje.

Vodu smo nakon četiri dana uspeli da obezbedimo kao tehničku, kao i sedam cisterni za piće, dok je u vezi sa snabdevanjem strujom definisano nekoliko tačaka i dogovorene dalje aktivnosti, rekao je on.

Načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić rekao je da današnja poseta potpredsednice Vlade pokazuje da građani koji imaju problem nisu zaboravljeni od strane Vlade i predsednika.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara u Vlasotincu povodom slučaja silovanja i zlostavljanja nekoliko glumica i devojaka u školi glume Mike Aleksića, najavila

da će predložiti da se formira registar nasilnika, koji treba da bude javan.

Ona je podsetila na to da je u našoj zemlji pre par godina formiran registar pedofila, koji je zatvoren za javnost, napomenuvši da je bilo problema sa tim da li se on popunjava i koliko dosledno.

Koordinaciono telo će predložiti da se registar proširi, jer nema razloga da ne znamo da li oko nas žive nasilnici i pedofili. Mi znamo da ima nasilja, da ima pedofilije, i ako to sve znamo, hajde da učinimo sve što možemo da to smanjimo, da ohrabrimo sve da nasilje i zlostavljanje prijave i da imamo neophodne informacije, istakla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da se Koordinaciono telo odmah oglasilo povodom pomenutog slučaja, izrazivši zahvalnost devojkama i ženama koje su smogle snage i prijavile nasilje, kao i policiji i tužilaštvu, koji su pokazali da su dobro obučeni i znaju da rade svoj posao, ali i svim medijima koji su reagovali u skladu sa novinarskim kodeksima.