Одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације

Одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације

18/01/2021 Off By BERB

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој ванредној седници, којом је председавао командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Александар Вулин, анализирао је активности и мере које су предузете на санацији последица непогода које су задесиле одређене делове Србије услед снежних падавина и пораста водотокова на рекама.

 

Републички штаб је наложио штабовима за ванредне ситуације локаланих самуоправа, али и свим субјектима који су од посебног значаја за заштиту и спасавање,  да наставе да прате стање на терену и превентивно делују у циљу заштите становништва и материјалних добара.

 

Начелник Републичког штаба за ванредне ситуације и припадник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је услед  обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању на снази ванредна ситуација на територији 23 локалне самоуправе, пет градова и 18 општина.

 

Износећи резултате рада Сектора за ванредне ситуације, Чаушић је прецизирао да су ватрогасци били ангажовани на 141 ванредном догађају, од чега се 108 односило на црпљење воде.

 

„Извршена је евакуација 93 особе из објеката који су поплављени након изливања бујичних водотокова“, навео је Чаушић и додао да је на интервенцијама било ангажовано више од 350 ватрогасаца-спасилаца, 174 ватрогасна возила, 15 спасилачких чамаца и 113 ватрогасних пумпи.

 

„Падавине су изазвале проблеме у снабдевању потрошача електричном енергијом, због чега је Сектор за ванредне ситуације, на захтев општинских штабова, уступио на коришћење 41 агрегат за помоћ становништву које је остало без струје у Зајечару, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу и Медвеђи“, рекао је Чаушић.

 

Седници су присуствовали и министар здравља Златибор Лончар, министарка привреде Анђелка Атанасковић, министар спољних послова Никола Селаковић, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић као и други представници Владе Републике Србије који учествују у раду Републичког штаба.