Системско решење за наплату пореза радницима на интернету

Системско решење за наплату пореза радницима на интернету

18/01/2021 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима Удружења радника на интернету са којима је разговарала о проналажењу решења за наплату пореза и доприноса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.

 

На састанку, којем су присуствовали и министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић, договорено је да се дефинишу категорије радника на интернету који су добили или очекују решења Пореске управе за наплату пореза у протеклих пет година, како би се пронашло адекватно решење за оне категорије лица које су посебно угрожене.

 

У том смислу, договорено је да се наредне недеље одржи низ састанака представника Удружења радника на интернету, Министарства финансија, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Пореске управе, како би се на најефикаснији и најтранспарентнији начин разговарало о решавању тренутне ситуације,  и што брже пронашло адекватно решење за остваривање њихових права и обавеза.

 

Саговорници су се сагласили да неке категорије лица која остварују приходе из иностранства, попут оних који приходују играјући игре на срећу, затим власници станова који приходују издавањем „стана на дан“, треба да се посматрају као посебне категорије које ни на који начин нису угрожене.

 

Председница владе истакла је да је Влада Србије спремна да ради на системском решењу опорезивања за ове категорије људи, али да, такође не може да дозволи урушавање пореског система државе. Подсетила је и да је влада још 2018. године омогућила олакшице младим људима у Србији при оснивању властитих фирми, ослобађањем пореза прве године пословања.

 

Премијерка је додала да ће се радити на новом закону који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада и позвала представнике Удружења да се прикључе Радној групи која ће се бавити израдом Нацрта тог закона.

 

Циљ владе је, према речима премијерке Брнабић, да се у што скоријем року пронађе адекватано решење, како би они који се баве радом путем интернета могли да наставе своје послове и остварују приходе.

 

Фото: Влада Србије