Podrška unapređenju uslova boravka osoba lišenih slobode

Podrška unapređenju uslova boravka osoba lišenih slobode

13/01/2021 Off By BERB

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović obišla je danas Okružni zatvor u Beogradu i Specijalnu zatvorsku bolnicu, gde je sa rukovodstvom tih ustanova razgovarala o radu i podršci Ministarstva unapređenju uslova boravka lica lišenih slobode.

Jedna od tema bile su i mere koje su Ministarstvo i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u cilju zaštite zdravlja osuđenih i pritvorenih lica, blagovremeno preduzeli još u martu, a koje se i dalje sprovode, uključujući i svakodnevno preventivno testiranje na koronavirus.

U proteklih 15 dana pojavilo se samo nekoliko sporadičnih slučajeva, što znači da je u celom sistemu pao broj zaraženih koronavirusom, rekla je Popović nakon obilaska Okružnog zatvora, koji je najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

U celom sistemu, u kome je trenutno 10.556 osoba lišenih slobode, koronavirus je potvrđen kod njih 90, što je 0,8 odsto od ukupnog broja, kao i kod 107 zaposlenih – 2,5 odsto od ukupno 4.195, rekla je ministarka i dodala da je, od ukupno 29 zavoda u Srbiji, virus potvrđen u osam.

Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović precizirao je da je u bolnici pet lica pozitivno na virus, da su imali blagu kliničku sliku i da je njihovo lečenje pri kraju.

Popović je, tokom razgovora sa Paunovićem i upravnikom Okružnog zatvora Zvonkom Grulovićem, naglasila da će Ministarstvo pravde nastaviti da čini sve da poboljša uslove boravka licima lišenim slobode, a o čemu svedoče i brojna ulaganja u izgradnju novih paviljona u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Okružnom zatvoru u Leskovcu, kao i novog modernog zatvora u Pančevu.

Ministarka je podsetila na to da je, od ukupno 12 blokova Okružnog zatvora, adaptirano i rekonstruisano devet, i naglasila da je plan da tokom godine počne rekonstrukcija dva bloka za pritvor, kao i da u martu bude završena izgradnja nove prijavnice.

Popović, koja je sa direktorom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanom Carevićem obišla Specijalnu zatvorsku bolnicu, ocenila je da je ta zdravstvena ustanova, nakon ulaganja i rekonstukcije, postala reprezentativna u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, dodavši da se u njoj koristi najsavremenija oprema i metode za dijagnostiku i lečenje.

Ministarka je imala priliku da, između ostalog, obiđe i savremenu laboratoriju, stomatološku ordinaciju, kao i kapelu SPC, čija je rekonstrukcija u toku.

Carević je podsetio na to da je, između ostalog, u toku izgradnja novog KPZ u Kragujevcu za smeštaj 500 lica, a da će do kraja godine početi izrada projektne dokumentacije za paviljon u KPZ u Sremskoj Mitrovici, kapaciteta 200 lica, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

 

 

Izvor: Ministarstvo pravde