Nastavak opremanja i modernizacije Vojske Srbije

Nastavak opremanja i modernizacije Vojske Srbije

09/01/2021 Off By BERB

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović najavio je danas dalje jačanje i modernizaciju Vojske Srbije i poboljšanje standarda njenih pripadnika.

Stefanović je u autorskom tekstu za današnje izdanje dnevnog lista „Blic istakao da je 72. brigada za specijalne operacije svakako najbolje opremljena jedinica Vojske Srbije, koja pažljivo prati savremene bezbednosne izazove i uvek je spremna da reaguje.

Služiti svojoj zemlji u ovako elitnoj jedinici čast je za svakog vojnika, ali ujedno nosi i odgovornost da budete najbolji, rekao je on i dodao da je država dužna da kontinuirano ulaže u opremanje, obuke i bolji standard pripadnika 72. brigade kako bi nastavili da budu bedem odbrane Srbije od svih mogućih izazova i pretnji i garant mira.

On je ukazao na to da će se opremanje i poboljšanje uslova rada 63. padobranske brigade nastaviti i u narednom periodu, kako bi svi njeni pripadnici znali da imaju bezrezervnu podršku države u predanoj borbi za sigurnu Srbiju.

Ministar je rekao i da RV i PVO danas raspolažu najnovijim sredstvima, poput modernizovanog MiG-29 i sistema „Pancir“, i najavio nastavak modernizacije aviona “Orao”, radara P-12 i P-18 i mnogih drugih sredstava, kao i remonte “Gazele” i “Game” i raketnog sistema “Neva”.

Stefanović je istakao da je svaki vojnik poseban po tome što je izabrao da služi Srbiji i da svoj život posveti njenoj odbrani, napomenuvši da sve njih u ovoj godini očekuje poboljšanje standarda jer bez zadovoljnog vojnika nema jake i snažne vojske.

Prema njegovim rečima, zaposleni u Vojsci Srbije dobiće ove godine, pored povećanja od pet odsto za javni sektor i 10 odsto veće plate, pri čemu to uvećanje neće biti linearno, već će najviše dobiti vojnici sa najmanjom platom – vojnici po ugovoru, razvodnici, desetari, mlađi vodnici, pa podoficiri i na kraju oficiri.

Stefanović je naglasio i da je veoma zahvalan predsedniku Republike Aleksandru Vučiću zbog toga što je prepoznao važnost toga da se ulaže u plate vojnika.

Ministar je ukazao na to da vojnik štiti državu beskompromisno i ključno je da oseti da država stoji iza njega, obezbedi mu dobra primanja i mogućnost da najpovoljnije reši stambeno pitanje.

On je potvrdio da se nastavlja sa kontinuiranim opremanjem i modernizacijom u skladu sa iskazanim potrebama Generalštaba Vojske Srbije.

U prethodnom periodu učinjeno je mnogo na opremanju, ali svakako da nastavljamo taj proces jer se i bezbednosni izazovi u savremenom svetu ubrzano menjaju, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, naše strateško opredeljenje kao zemlje je vojna neutralnost, što znači i da težište u našem opremanju jeste domaća industrija, kako bismo što manje zavisili od uvoza iz inostranstva.

 

Izvor: Vlada Srbije