Vakcine protiv koronavirusa potpuno bezbedne

Vakcine protiv koronavirusa potpuno bezbedne

09/01/2021 Off By BERB

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će Srbija za imunizaciju stanovništva uskoro imati na raspolaganju vakcine tri različita proizvođača.

Đerlek u Jutarnjem programu TV Prva ponovio da su i Fajzer/Biontek i ruska i kineska vakcina, koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, naglasivši da je vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje koronavirusom.

On je istakao da je spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre Evropske unije.

Imamo operativni plan imunizacije u tri faze. Planiramo da vakcinišemo ukupno približno 3,4 miliona naših građana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da pobedimo koronavirus, istakao je Đerlek.

U narednim mesecima planiramo da ubrzamo imunizaciju, tempom kojim vakcine budu stizale u Srbiju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja, uz podsećanje da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz kovid sistema.

Imamo porast smrtnosti i među nekovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i pacijenti, koji nisu zaraženi koronavirusom, imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, zaključio je Đerlek.

 

Foto: Tanjug