Potpisivanje sporazuma sa DFC-om do kraja januara

Potpisivanje sporazuma sa DFC-om do kraja januara

02/01/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će sporazum za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u vrednosti približno 1,1 milijarda dolara biti potpisan do kraja januara sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC).

Mali je u izjavi agenciji Tanjug rekao da je imao sastanak sa direktorom Kancelarije DFC-a u Beogradu Džonom Jovanovićem, sa kojim je potvrdio plan o potpisivanju sporazuma.

Jedan deo sporazuma se odnosi na direktne kredite i pomoć koju će DFC davati malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, a drugi deo pomoći će ići preko komercijalnih banaka. Očekujem da će oni završiti te pregovore tokom prvog kvartala i da će u drugom kvartalu taj sporazum da zaživi, a novac iz DFC da krene ka našim preduzećima, objasnio je Mali.

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, dodao je ministar finansija, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju, a pored toga to je i konkretan rezultat sporazuma u Vašingtonu.

Takođe, to je još jedan veliki podstrek za dalji razvoj naše ekonomije, to je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća, istakao je ministar finansija.

On je naveo i da se garantna šema DFC-a, na neki način, naslanja na garantnu šemu od dve milijarde evra koju je tokom 2020. godine država plasirala privredi kao deo paketa pomoći.

Mi smo tu plasirali već oko milijardu i po evra novca i produžili smo važenje te garantne šeme u parlamentu za još šest meseci i to su veoma povoljni krediti za koje garantuje država, dodao je on.

Mali je napomenuo da su time banke i ohrabrene da daju kredite po niskim kamatnim stopama.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug