Odluka o datumu vakcinacije Sputnjikom V 4. januara

Odluka o datumu vakcinacije Sputnjikom V 4. januara

02/01/2021 Off By BERB

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija Sputnjikom V.

Đerlek je  izjavi agenciji Tanjug rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

Podelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa, i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne nege, slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje koronavirus, zatim jedinice intenizvne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja”, naveo je Đerlek.

On je izrazio očekivanje da će 4. ili 5. januara biti dobijeno još 20.000 doza Fajzerove vakcine, a ukupno 78.000 doza u januaru.

U januaru očekujemo i velike količine Sputnjik V vakcine i kineske Sinofarm vakcine u drugoj polovini meseca, rekao je on.

Držvni sekretar je napomenuo i da je cela situacija sa koronavirusom pokazala koliko je Institut Torlak bitan, dodavši da će država sigurno u narednim mesecima i godinama ulagati u Institut Torlak jer bi bilo izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug