Potpisan Ugovor o prenosu akcija Komercijalne banke

Potpisan Ugovor o prenosu akcija Komercijalne banke

30/12/2020 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa zastupnikom Nove Ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem Ugovor o prenosu akcija između Republike Srbije i NLB banke d.d. Ljubljana, Slovenija, čime je okončan proces prodaje Komercijalne banke a.d. Beograd.

Predmet ugovora je 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke, a, nakon potpisivanja ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.

Mali je, po završetku potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija, i istakao da je ceo postupak prodaje Komercijalne banke, sve vreme, bio veoma transparentan i profesionalan.

Pored 395 miliona evra, podsetiću vas i na to da je u budžet ranije uplaćeno približno 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu, naveo je ministar.

On je dodao da je, sa završetkom svih transakcija, Republika Srbija od prodaje Komercijalne banke ukupno prihodovala više od 450 miliona evra.

Sveukupno, dobili smo cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, prodaja Komercijalne banke je pokazatelj da strani investitori i dalje veruju u Srbiju, i pored svih izazova i krize sa kojom se ceo svet u ovoj 2020. godini suočava.

Sa ovom investicijom, kako je istakao, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini će iznositi gotovo tri milijarde evra.

Ministar je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Komercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

Dobili smo saglasnost od Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Komercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina, rekao je on.

Tim kreditom je finansirana izgradnja auto-puta Ljig–Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od četiri odsto. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno, rekao je Mali.

On je istakao da je, sa prevremenom otplatom duga, Republika Srbija uštedela 25,9 miliona evra od kamata koje bismo plaćali do dospeća 2027. godine.

Nakon prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8 odsto na nivou opšte države, odnosno 56,8 odsto na centralnom nivou, naglasio je ministar, ističući da je Srbija u ovako teškoj godini  uspela da zadrži makroekonomsku stabilnost i da održi javne finansije pod kontrolom.

Sve to je, kako je dodao, uticalo i na to da imamo najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu, pa će naša zemlja ovu godinu završiti sa najmanjim padom u Evropi.

Predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak poželeo je srdačnu dobrodošlicu kolegama iz Komercijalne banke u NLB grupu i  rekao da ovaj korak neće izmeniti celokupni strateški fokus NLB grupe, niti će uticati na njenu viziju.

Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine, poručio je predsednik Uprave NLB.

Prodato je 83,23 odsto običnih akcija banke za iznos od 387,02 miliona evra, uvećan za kamatu po kamatnoj stopi od dva odsto  godišnje, za period od 1. januara 2020. godine do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega je Republika Srbija prihodovala iznos od približno 32 miliona evra.

Dodatno, bila je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu je Srbija prihodovala približno 27 miliona evra.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.