Novogodišnja konferencija za medije predsednika Republike Srbije

Novogodišnja konferencija za medije predsednika Republike Srbije

28/12/2020 Off By BERB

Izvor: Predsedništvo Srbije/Foto: Dimitrije Goll

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na Novogodišnjoj konferenciji za medije govorio o godini koja je iza nas, izazovima sa kojima se Srbija suočavala, rezultatima u borbi protiv virusa korona, spoljnoj politici, kao i ključnim planovima za 2021. godinu.

 

Predsednik Vučić je rekao da je prioritet Srbije u sledećoj godini da, uprkos složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, sačuvamo u potpunosti mir i stabilnost i vitalne nacionalne i državne interese.
„Drugi cilj je briga o zdravlju građana. Kako da pobedimo koronu, ali i da unapredimo naše zdravstvo. Treći cilj je dalje poboljšanje životnog standarda građana, kako kroz plate i primanja, tako kroz ulaganja u čistiji vazduh, bolje puteve, pruge, izgradnju sekundarne mreže gasovoda, ali i snažniju vojsku i policiju i sve što doprinosi daljem jačanju države“, istakao je predsednik Vučić i dodao da su planovi ambiciozni i veliki.
“Sledeću godinu očekujemo da završimo sa rastom od 6 odsto, a javni dug ćemo da držimo ispod 60 odsto. To je važno jer ne želimo našoj deci da ostavimo dugove, ali želimo i da idemo napred. Cilj je i da deficit bude 3 odsto, a očekujemo i novi aranžman sa MMF, što će doprineti boljem rejtingu zemlje”, naveo je predsednik Vučić i naglasio da je cilj da plate u proseku budu između 560 i 570 evra do kraja ove godine, a samo u Beogradu prosečna plata bi bila oko 700 evra. On je ponovio i da se od janaura očekuju veće plate u javnom sektoru, od po 5 odsto, kao i da će penzije rasti za 5,9 odsto.
“Prosečna minimalna zarada će biti 32. 126 dinara, što je veoma značajno. Cilj je i da pre kraja 2021. godine penzije budu 270 evra. Naši planovi su veliki i ambiciozni. Važno je i da se nastavi sa investicijama”, rekao je predsednik Vučić. On je istakao da je cilj Srbije, kada je reč o spoljnoj politici,  da sačuva stara prijateljstva sa Rusijom i Kinom  i istovremeno gradi odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da nastavi put u EU.
„Nastavićemo predvidivu politiku, politiku stabilnosti, koja će Srbiji omogućiti da u naredne dve godine bude u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta. Mi za to imamo snage“, naglasio je predsednik Vučić i naveo da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim rezultatom u Evropi i da će nam pad biti manji od 1 odsto. On je dodao da ćemo i u narednim godinama biti zemlja koja beleži dobar rast, a to će dodatno obezbediti bolji životni standard.
Predsednik Vučić je, govoreći o ulaganju u infrastrukturu, rekao da se trenutno radi na četiri auto – puta, ali da su u toku i ozbiljni radovi na poboljšanju srpskih pruga. On je najavio i gradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad.
Predsednik Vučić istakao je uspeh Srbije u borbi sa virusom korona i naveo da, proporcionalno broju stanovnika, imamo najmanji broj žrtava u regionu jer imamo najveći broj hospitalizovanih. On je naglasio važnost brze imunizacije stanovništva i izrazio očekivanje da ćemo u januaru uspeti da zaštitimo najveći broj ljudi koji radi u kovid sistemu.
Predsednik Vučić je najavio da se pre kraja godine očekuju i prve količine vakcina iz Rusije i naglasio da se očekuju i dodatne količine vakcina, kao i da se pregovara sa drugim zapadnim i kineskim proizvođačima.