План реорганизације “Србијагаса” биће спроведен, циљ развијен гасни сектор

План реорганизације “Србијагаса” биће спроведен, циљ развијен гасни сектор

25/12/2020 Off By BERB

План реорганизације „Србијагаса“ који је Влада усвојила мораће да се спроведе, а Министарство рударства и енергетике је спремно да пружи подршку у свим активностима које су наложене пословодству „Србијагаса“ закључком Владе, порука је са данашњег првог састанка оперативне техничке Радне групе за праћење спровођења закључка Владе о реорганизацији ЈП „Србијагас“.

 

Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Јованка Атанацковић рекла је данас, након састанка радне групе са директором „Србијагаса“ Душаном Бајатовићем, да план који је донела Влада мора да се спроведе, а његов циљ је да Србија добије развијен и профитабилан гасни сектор. „Србијагас“ је и носилац великих инвестиција у гасном сектору, и сада, као и у будућности, и то предузеће мора да буде способно да их ефикасно реализује.

 

Она је нагласила да потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић и њен тим раде на томе да гасни сектор постане моћан и јак и да се кроз спровођење плана реорганизације „Србијагаса“ добију јак и развијен гасни сектор, који ће бити много ефикаснији, а тиме и омогућити боље услове снабдевања гасом за грађанке и грађане Србије.

“Нико не може да се противи спровођењу одлука Владе Републике Србије и нико томе неће стати пут, било да је са стране „Србијагаса“, „Транспортгаса“ или „Дистрибуцијагаса“. Рокови за спровођење активности дефинисаних планом су кратки, али достижни, и они треба да доведу до тога да „Србијагас“, „Транспортгас“ и „Дистрибуцијагас Србија“ усагласе своје функционисање са Законом о енергетици. Чињеница да тренутно немају лиценце и нису сертификовани за делатност коју обављају у супротности је и са нашим законима и са обавезама према Енергетској заједници и то није нешто што може да се толерише. Очекујемо да ће све активности из плана бити спроведене. То је наш задатак и наша обавеза као ресорног министарства”, навела је Атанацковићева.

 

Помоћник министарке рударства и енергетике, Саша Стојановић, рекао је да процес реорганизације „Србијагаса“ захтева интеракцију и да га није могуће спроводити једнострано, а да је Министарство на располагању за сваку институционалну помоћ како би се задаци реализовали у складу са роковима.

“Највећи терет реорганизације „Србијагаса“ лежи на пословодству „Србијагаса“, они су ти који морају да спроведу план који је Влада усвојила. Рокови усвојени закључком Владе су неспорни, нико од нас нема мандат да то мења, а и сам директор „Србијагаса“ је свестан да одлука Владе мора да се спроведе”, рекао је Стојановић.

 

“Изненађење је било што је директор „Србијагаса“ дошао на састанак без сарадника, али је као разлог навео припреме за пуштање у рад Балканског тока. Оно што ће „Србијагас“ свакако урадити до прве половине јануара јесте усклађивање свих оснивачких аката ЈП „Србијагас“ са Законом о јавним предузећима и одлуком коју су раније донели, али по њој нису поступили. На следећој седници радне групе тема ће бити и доношење одлуке Надзорног одбора о повећању оснивачког капитала у предузећу „Транспортгас“, како би се створили услови за сертификацију, и касније, за пренос имовине и добијање лиценце. Такође, доставиће имена својих представника у радној групи Владе која ће бити формирана идуће недеље, у којој ће бити представници Републичке дирекције за имовину, Републичког геодетског завода, Министарства финансија, Министарства привреде, Агенције за енергетику, односно свих институција које треба да прате процес реорганизације „Србијагаса““, навео је Стојановић.