Nacionalna bezbednost u vrhu državnih prioriteta

Nacionalna bezbednost u vrhu državnih prioriteta

25/12/2020 Off By BERB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija u svakoj prilici pokazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje svoj doprinos bezbednosti, ali je ujedno i čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.

Stefanović je, učestvujući na otvaranju onlajn konferencije o nacionalnoj bezbednosti Srbije 2020, istakao da je nacionalna bezbednost zemlje u samom vrhu državnih prioriteta.

On je ocenio da je međunarodna saradnja u sferi bezbednosti danas možda i potrebnija nego ranije, s obzirom na to da je svet i dalje suočen sa brojnim pretnjama, počevši od aktivnih žarišta na području Bliskog istoka, ali i uz narastanje novih oblika ugrožavanja bezbednosti, kao što su migrantska kriza, sajber napadi i različiti drugi hibridni napadi, do pandemije koronavirusa.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je Narodna skupština usvojila novu Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, čime se potvrđuje kooperativni i integralni pristup bezbednosti.

Prema njegovim rečima, strateška opredeljenja predsednika Republike i Vlade Srbije jesu očuvanje samostalnog odlučivanja naše zemlje, politika vojne neutralnosti i briga o interesima naših građana.

Gradimo ekonomski snažnu i otvorenu Srbiju koja razvija saradnju sa svim državama na ravnopravnim odnosima, ali koja donosi samostalno odluke kojima upravljaju isključivo njeni građani, objasnio je on.

Odlučili smo se, kako je ukazao, za vojnu neutralnost i svesni smo da je reč o specifičnoj poziciji, s obzirom na to da su ostale zemlje u našem neposrednom okruženju, izuzev BiH, članice NATO.

Da bi Srbija mogla da bude vojno neutralna i njena vojska mora da bude jaka, ukazao je Stefanović i naglasio da se održavanjem potrebnog nivoa vojske i njegovim unapređenjem obezbeđuju uslovi za adekvatan odgovor odbrane na savremene izazove i pretnje bezbednosti našoj zemlji.

On je istakao da oslonac na sopstvene snage i sposobnosti predstavlja polaznu osnovu za planiranje odbrane i sprovođenje odbrambenih priprema Srbije.

U tom smislu, kako je predočio, radi se na jačanju domaće odbrambene industrije i pokretanju velikog broja projekata razvoja naoružanja i vojne opreme, što ne znači da neće biti nastavljena i nabavka iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, iskustvo iz poslednjih oružanih sukoba, poput onog u Nagorno-Karabahu, u kojem je u prvi plan došla upotreba bespilotnih letelica, ukazuje na trend povećanja značaja i uloge najsavremenije vojne opreme.

Preduzeli smo mnoge mere u cilju opremanja Vojske Srbije savremenim naoružanjem, avionima, helikopterima, tenkovima, oklopnim vozilima i drugim sredstvima, a sa tim će se nastaviti i tokom 2021. godine, ali i narednih godina, najavio je on.

Prema njegovim rečima, u budžetu ima novca za to, ali i za ulaganje u domaće znanje, domaće fabrike, u Vojno-tehnički institut i druge institute koji će pomoći da se razvije tehnologija, i to sa ciljem da se što manje zavisi od nabavke iz inostranstva.

Ne umanjujući značaj tehnološkog faktora, za operativne sposobnosti Vojske Srbije od ključnog značaja je ljudski faktor u koji je potrebno neprekidno ulagati, naglasio je ministar i napomenuo da je obezbeđeno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije i u 2021. godini.

On je još jednom naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu i da razvija kapacitete koji će biti potreba takvog stanovišta.

 

 

Foto: Tanjug